Külföld

Arra célozgatott az orosz katonai szóvivő, hogy kivégezhetik az ukránok oldalán harcoló külföldieket

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 15:34

„A legjobb, ami a zsoldosokra várhat elfogásuk esetén, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet” – mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy.

A Kijev megsegítésére érkező nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogoly-státus – figyelmeztetett csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Közölte, hogy a tárcához bekérették Horvátország katonai attaséját, akivel közölték: Moszkvának tudomása van róla, hogy az elmúlt héten mintegy kétszáz horvát zsoldos csatlakozott egy ukrán nacionalista zászlóaljhoz Ukrajna délkeleti részén.

A legjobb, ami a zsoldosokra várhat elfogásuk esetén, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet

– mondta a szóvivő, ami alapján a legrosszabb eshetőség akár a kivégzés is lehet. Tekintettel arra, hogy a bíróság által kiszabott börtönbüntetés és az erőszakos halál között nincs sok opció. Konasenkov mindesetre azt tanácsolta, hogy „hétszer is gondolja meg”, aki Ukrajnába akar utazni, hogy ott az oroszok ellen harcoljon.

Hozzátette, hogy a zsoldosok az orosz konvojok elleni támadásokat és diverziókat Nyugatról szállított fegyverekkel hajtották végre Ukrajnában. A szóvivő szerint az amerikai Academi, Cubic és Dean Corporation zsoldosszervezet tagjai körében folyik toborzás. Rámutatott, hogy Nagy-Britannia, Dánia, Lettország, Lengyelország és Horvátország engedélyezte állampolgárainak, hogy rész vegyenek az ukrajnai harcokban. Szerinte a már az országban tartózkodókon kívül 16 ezer külföldi zsoldos érkezhet vízummentesen Ukrajnába.

A közlemény nem tisztázta azonban, hogy Oroszország zsoldosoknak tekinti-e azokat a világ számos országából, köztük az Egyesült Államokból és Csehországból Ukrajnába készülő önkénteseket, akik az ukrán hadsereg mellett akarnak harcolni.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése továbbá kérdéseket vet fel az oroszok oldalán harcoló zsoldosokkal kapcsolatos bánásmódról. A Wagner-csoport, amely Zelenszkij ukrán elnök meggyilkolására készült, ugyanis már jelentős számban van jelen Ukrajnában.

Nyitókép: Grúz önkéntesek érkeznek a tbiliszi nemzetközi repülőtérre, ahonnan Lengyelországba indulnak, hogy a határon átkelve csatlakozzanak az oroszok ellen harcoló ukrán hadsereghez 2022. február 28-án. / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#zsoldosok#önkéntesek#kivégzés

Címlapról ajánljuk