Külföld

Amerikai és brit veteránok, francia idegenlégiósok, cseh önkéntesek készülnek Ukrajnában harcolni

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 19:13

Bár más országok hivatalosan nem akarnak beavatkozni az orosz-ukrán háborúba, az önkénteseket várják az ukránok. Szakács, programozó és leszerelt katona is van köztük.

Amerikai és kanadai önkéntesek jelentkeztek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi nemzetközi felhívására, hogy a létrehozandó nemzetközi alakulatban az orosz katonai csapatok ellen harcoljanak Ukrajnában.

A több ezer nemzetközi önkéntes között van több tucat amerikai és kanadai, köztük egy texasi programozó és egy brit-kolumbiai szakács is.

Bár a NATO több tagállama, illetve egyes semleges európai országok fegyvereket küldenek Ukrajnába, a háborúba nem akarnak bekapcsolódni. Azonban az önkéntesek megjelenését ukrán oldalon nem minden ország akadályozza, bár van, ahol ezt a törvények tiltják.

Lelkiismeret-furdalásom lenne, ha nem mennék – mondta a 26 éves Dax, az amerikai hadsereg 82. ejtőernyős elit hadosztályának veteránja, aki további leszerelt amerikai katonákkal együtt tervezett Ukrajnába utazni. Sok más önkénteshez hasonlóan az Alabama állambeli Dax sem volt hajlandó teljes nevét elárulni, miután a közösségi médiában élénk vita bontakozott ki arról, hogy biztonsági okok miatt jobb, ha titokban tartják személyazonosságukat és utazásuk útvonalát.

Bryson Woolsey kanadai szakács vasárnap mondott fel, miután látta Zelenszkij elnök felhívását. Nem kapott korábban katonai kiképzést, de Lengyelországba akar repülni, majd onnét Ukrajnába utazni, ahol harci szolgálatra jelentkezik. A 33 éves Woolsey, aki a kanadai Brit-Kolumbia tartomány Powell River városában él, úgy fogalmazott: nem volt maradása, miután meglátta a sebesült ukrán nőket és gyerekeket.

Mélanie Joly kanadai külügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy minden kanadai állampolgár maga dönti el, csatlakozik-e Ukrajna nemzetközi katonai csapatához.  Az amerikai külügyminisztérium (State Department) szóvivője emailben arról tájékoztatott: az amerikai állampolgárokat arra kérték, ne utazzanak Ukrajnába.

Csehországban Zelenszkij felhívására reagálva több százan jelezték, hogy hajlandók lennének fegyvert fogni az ukránok oldalán.

Az Európai Értékek nevű szervezet felszólította az érdeklődőket, hogy a közös fellépés érdekében vetessék nyilvántartásba magukat. Csehországban azonban törvény tiltja a külföldi hadseregekben történő szolgálatot, erre kizárólag elnöki engedély alapján van lehetőség. Az engedély nélküli külföldi hadseregben való részvételre a hatályos törvény alapján több évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Mirror értesülései szerint az amerikai veteránokhoz britek is csatlakoznak Ukrajnában, méghozzá a különleges erők, az SAS leszerelt katonái. A 40-60 év közötti katonák közül sokan már Kijev közelében harcolnak meg nem erősített hírek szerint. Ráadásul a francia Idegenlégió is engedélyt adott az ukrán tagjainak, hogy hazatérhessenek harcolni.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#önkéntesek#idegenlégió#nagy-britannia#egyesült államok

Címlapról ajánljuk