Külföld

Az oroszok már egy ukrán bábkormány felállításán dolgozhatnak

rtl.hurtl.hu

2022. március 2. 12:38

Helyi médiaértesülések szerint a 2014-ben megbuktatott, majd Moszkvába menekült, oroszbarát exelnököt ültetnék Zelenszkij helyére.

Az ukrán Pravda írta meg, hogy hírszerzési információk szerint már a fehérorosz fővárosban van Viktor Janukovics, akit az oroszok éppen egy különleges műveletre készítenek fel. Ez a különleges művelet pedig nem más, mint Janukovics elnökké nyilvánítása. A meg nem erősített jelentések szerint Oroszország egy információs hadműveletet is előkészít, aminek célja, hogy az exelnök visszatérhessen Ukrajnába, vagy hogy valamilyen felhívást tegyen közzé az ukrán néphez.

A Maidan-téri tüntetések 2013 végén kezdődtek, miután az akkori ukrán kormány úgy döntött, felfüggesztik az uniós csatlakozási tárgyalásokat, és szorosabbra fűzik az együttműködést Oroszországgal. A tiltakozó megmozdulások végül több száz demonstráló halálához, és az elnök, Viktor Janukovics bukásához vezettek. Ezután vonult be Moszkva a mind a mai napig Ukrajnához tartozó Krím-félszigetre, és kezdte felfegyverezni Ukrajna keleti részén az oroszbarát szeparatistákat.

Nyitókép: Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök, és Vlagyimir Putyin az orosz-ukrán csúcstalálkozón 2013-ban – Fotó: Sasha Mordovets / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#viktor janukovics#maidan#forradalom

Címlapról ajánljuk