Külföld

Egymillió dolláros jutalmat ajánlott fel Putyinért egy orosz üzletember

rtl.hurtl.hu

2022. március 2. 19:12

Alex Konanykin szerint Putyin nem legitim elnök, ráadásul megsértette az alkotmányt.

„Ígérem, hogy egymillió dollárt fizetek azoknak a hatósági személyeknek, akik alkotmányos kötelességüknek eleget téve az orosz és a nemzetközi törvények értelmében háborús bűnösként letartóztatják Putyint" – írta meg LinkedIn oldalán Alex Konanykin orosz üzletember a Jerusalem Post cikke szerint.

Azzal érvel, hogy Putyin nem elnöke az országnak, „mivel egy különleges akció eredményeként került hatalomra, amelyben Oroszországban lakóházakat robbantottak fel, majd megsértette az alkotmányt azzal, hogy megszüntette a szabad választásokat és meggyilkolta ellenfeleit”.

Arról is ír, hogy orosz nemzetiségűként és orosz állampolgárként erkölcsi kötelessége, hogy elősegítse Oroszország „nácimentesítését”. A poszthoz egy Putyin fényképét is tartalmazó képet is csatolt, a következő szöveggel:

Keresett: holtan vagy élve. Vlagyimir Putyin, tömeggyilkosságért.

A lap szerint Konanykinnek viharos kapcsolata van az orosz kormánnyal.

Konanykin Magyarországon is élt

A The Washington Post 1996-os cikke szerint Konanykin a Moszkvai Fizikai és Műszaki Intézetben tanult, mielőtt felhagyott tanulmányaival, és diákszövetkezetet alapított. Később számos üzletágba belefogott, beleértve banki, részvény- és ingatlanügyleteket. 25 éves korára már több mint száz cégből álló birodalma volt. 1992-re cégei körülbelül 300 millió dollárt értek. Ekkor még tagja volt Borisz Jelcin akkori orosz elnök első washingtoni küldöttségének.

1996-ban Konanykint és feleségét Amerikában letartóztatták, mivel a vád szerint megsértették az amerikai vízum feltételeit. Az ügy az után robbant ki, hogy az orosz hatóságok azt állították, hogy 8 millió dollárt sikkasztott a moszkvai Russian Exchange Banktól.

Az ügy hetekig tartott, egy volt KGB-ügynök azt vallotta, hogy komoly kétségei vannak az oligarchával szemben felhozott vádakkal kapcsolatban. A tárgyalás során Konanykin azt mondta, hogy néhány vállalati munkatársa a Russian Exchange Banknál pénz reményében nyomást gyakorolt ​​rá, és megfenyegették, emiatt Magyarországra költözött. Amikor ismét erőszakot helyeztek kilátásba, előbb Csehországba, majd New Yorkba menekült.

Konanykin az orosz tisztviselők és Jelcin fenyegetéseiről beszélt. Egy ponton azonban az orosz hatóságok abbahagyták ezek kivizsgálását, és inkább ellene kezdtek nyomozni, azt állítva, hogy 8 millió dollárt illegálisan utalt át a bankból a tengerentúli, személyes számláira. Az orosz hatóságok azt állították, hogy Konanykin hazudott és megrágalmazta alkalmazottait.

2006-os kép Alex Konanykinről – Wikimedia Commons

A per egyezséggel zárult, Konanykinékat szabadon engedték, és végül politikai menedékjogot kaptak az Egyesült Államokban. Alig néhány évvel később azonban a Bevándorlási Fellebbviteli Tanács visszavonta a politikai menedékjogot, és elrendelte a kitoloncolását. Konanykin és felesége Kanadába próbáltak menekülni, de letartóztatták őket. 

A házaspár kitoloncolását számos sürgősségi tárgyalást követően törölték, miután egy bíró törvénytelennek találta a döntést, és azt mondta: 

Az a szilárd meggyőződésem, hogy a végrehajtó hatalom tagjai ezt az embert nagyon vissza akarják küldeni Oroszországba, de hogy milyen okból, nem tudom megmondani. Bűzlik.

2007-ben az üzletember újra menedékjogot kapott. 2011-ben megalapította a TransparentBusiness vállalkozást, amely vállalatoknak segít a távoli munkaerő menedzselésében. 

Nyitókép: Alexei Nikolsky / TASS / Getty Images

 

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#jutalom#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk