Belföld

Oroszország mellé állt a Mi Hazánk, amely szerintük emberséges az ukránokkal

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 19:15

Ha újrarajzolják a határokat, Toroczkai László szerint be kell jelenteni az igényt Kárpátalja autonómiájára. Szerinte keleti szomszédunk adományokból összerakott ország, ami Vlagyimir Putyin nézeteihez közelít.

Erős párhuzamokat mutat a Toroczkai László elnök vezette Mi Hazánk Mozgalom csütörtöki bejelentése és a hivatalos orosz álláspont az Ukrajna elleni háború okaival, illetve Ukrajna területi sérthetetlenségének elutasításával kapcsolatban. A párt csütörtöki budapesti demonstrációján, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szomszédságában Toroczkai László kijelentette:

Ukrajnát adományokból, lengyel, orosz és magyar területekből rakták össze.

Ez a nézet hasonlóságot mutat Vlagyimir Putyin orosz elnök nézeteivel, aki egy írásában így fogalmazott:

A mai Ukrajnát teljes egészében Oroszország hozta létre. A folyamat az 1917-es forradalom után kezdődött. Ennek keretei között eredeti orosz területek kerültek Ukrajnához. Később Sztálin a háború után Ukrajnának adott lengyel és román területeket is. Aztán 1954-ben Hruscsov valamiért elvette Oroszországtól a Krímet.

Torockai László azonban nem állt meg itt, hanem az orosz kormányzati propaganda egyik 2014 óta sújkolt, ám bizonyítékokkal eddig nem alátámasztott állítását is tényként állította be a tüntetésen elhangzott beszédében. 

A Mi Hazánk elnöke szerint miközben a Donbaszban (vagyis az oroszpárti szakadárok által részben elfoglalt Donyeck és Luhanszk megyékben) az ukránok gyilkolták a civil orosz lakosságot, az oroszok humánus módon próbálnak viselkedni az ukrán városokban.

Az oroszok humánus viselkedésére azonban jelenleg inkább ellenpéldák vannak. Napok óta tüzérségi, légi és rakétatámadások érik Mariupol és más városok lakónegyedeit.

Novák Előd, a párt alelnöke szerint a Mi Hazánk nem támogatja Ukrajna feltétel nélküli befogadását az Európai Unióba, továbbá az Oroszország elleni szankciókat sem. A párt államfőjelöltje, Popély Gyula hozzátette: az ukrán állam területi sérthetetlenségéhez semmilyen magyar nemzeti érdek nem fűződik.

Nyitókép: Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke beszédet mond a Horthy Miklós kormányzóvá választásának 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Kossuth Lajos téren 2020. március 1-jén. – Fotó: Mohai Balázs / MTI

#Belföld#orosz-ukrán háború#mi hazánk mozgalom#kárpátalja#ukrajna#vlagyimir putyin#toroczkai lászló

Címlapról ajánljuk