Külföld

Kirúgják a putyinista sztárkarmestert a müncheni filharmonikusoktól

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 9:34

Valerij Gergijev nem határolódott el az Ukrajna elleni háborútól.

Ahogyan korábban megírtuk, kihátrált a menedzsmentje Valerij Gergijev orosz karmester mögül, aki ultimátumot kapott arra, hogy ítélje el az orosz offenzívát. A 68 éves Gergijev Putyin régi jó barátja és támogatója. 

A Spiegel szerint Dieter Reiter müncheni polgármester kedden végül elbocsátotta a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesterét. Reiter indoklása szerint Gergiev annak ellenére sem határolódott el az Ukrajna elleni orosz háborútól, hogy erre egyértelműen felszólították. A polgármester hétfőig adott ultimátumot a karmesternek. 

Gergiev karrierje ennél jobban is megszenvedheti a Putyin iránti lojalitását. Lemondhatják a milánói operaházba tervezett fellépését és a rotterdami filharmóniában sem fogják fogadni, ahol egyébként 1996 óta évente szerveznek Gergijev-fesztivált.

Vasárnap a művész menedzsmentje is kihátrált mögüle. Marcul Felsner azt mondta, pályafutásának legszomorúbb napja ez, de nem dönthetett másképp. A legnagyobb karmesternek tartja Gargijevet, csodálatos, tisztességes embernek, de nem akar, vagy nem tud nyilvánosan elhatárolódni a rezsimtől, amely immár ilyen bűnökre vetemedik.

Nyitókép:  Wolfgang Langenstrassen / picture alliance / Getty Images

#Külföld#münchen#orosz-ukrán háború#németország#karmester

Címlapról ajánljuk