Kultúra

Ultimátumot kapott a putyinista sztárkarmester, menedzsere is kihátrált mögüle

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 7:06

Valerij Gergijev Putyin régi jó barátja és támogatója.

Kihátrált a menedzsmentje Valerij Gergijev orosz karmester mögül, aki ultimátumot kapott arra, hogy ítélje el az orosz offenzívát. A 68 éves Gergijev Putyin régi jó barátja és támogatója, és egyelőre nem szólalt fel Ukrajna lerohanása ellen, írta meg a The Guardian.

A karmester, aki a szentpétervári Mariinszkij színház zenei igazgatója, nézetei miatt fellépései és munkái lemondását kockáztatja. München polgármestere egyértelművé tette, hogy ha Gergijev hétfőig nem határolódik el nyilvánosan az orosz inváziótól, akkor kirúgják a filharmónia éléről, ahol jelenleg vezető karmester.

Lemondhatják a milánói operaházba tervezett fellépését és a rotterdami filharmóniában sem fogják fogadni, ahol egyébként 1996 óta évente szerveznek Gergijev-fesztivált. Az orosz sztárkarmester állásfoglalását az orosz-ukrán helyzetről hétfőn várnák az ügyben.

Vasárnap a művész menedzsmentje is kihátrált mögüle. Marcul Felsner azt mondta, pályafutásának legszomorúbb napja ez, de nem dönthetett másképp. A legnagyobb karmesternek tartja Gargijevet, csodálatos, tisztességes embernek, de aki nem akar vagy nem tud nyilvánosan elhatárolódni az immár ilyen bűnöket elkövető rezsimtől.

Nyitókép: 2016-ban Valerij Gargijev állami kitüntetésben részesült / Mikhail Svetlov/Getty Images

#Kultúra#orosz-ukrán háború#karmester#vlagyimir putyin#művészet#ukrajna#ultimátum

Címlapról ajánljuk