Külföld

Kijev bombázására készülnek az oroszok, figyelmeztették a lakosságot

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 14:22

Állításuk szerint katonai célpontokra akarnak csapást mérni.

Az utóbbi két napban az orosz inváziós hadsereg több brutális rakétatámadást is végrehajtott olyan területek ellen, ahol jelentős civil lakosság élt. Harkovban például kilencen haltak meg egy lakótelep bombázásában, majd kedden ugyanitt a városközpontra mértek rakétacsapást.

Így valószínűleg azért, hogy elkerüljék a lakosság szándékos terrorbombázásának vádját, az orosz hadsereg kedden közölte: csapásokat hajt végre az ostromgyűrűbe zárt ukrán főváros, Kijev egyes létesítményei ellen, és figyelmeztette a civileket, hogy hagyják el a területeket.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SBU) és egy kommunikációs központ lesz a támadás célpontja Kijevben. A támadás célja hivatalosan „az Oroszország elleni információs támadások visszaszorítása”. Az ígéretek szerint nagy pontosságú, precíziós fegyvereket vetnek be.

Clarissa Ward, a CNN munkatársa szerint a támadás nem meglepetés abban az értelemben, hogy a lakosság felkészült az orosz támadás fokozódására. Eddig a legtöbb támadás Kijev külterületeit célozta. De most úgy tűnik, hogy a dolgok a főváros központjába fognak áttevődni, ahogyan attól oly sokan tartottak.

Az oroszok eközben komoly erőkkel készülnek Kijev ostromára: egy több mint 60 kilométeres katonai konvojt figyeltek meg, amely a város felé tart.

Az ENSZ szerint legalább 102 civil halt már meg Ukrajnában az invázió február 24-i kezdete óta, és 304 megsebesült, bár ez valószínűleg jóval kevesebb az áldozatok valódi számánál.

Nyitókép: Kijev hóesésben, 2022. március 1-én. / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#kijev

Címlapról ajánljuk