Külföld

Holokauszt-emlékművet is lebombáztak az oroszok a kijevi tévétoronnyal együtt

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 22:43

Bombatalálat érte kedden Kijevben a Babij Jar-i mészárlás emlékművét – közölte Andrij Jermak,  az ukrán elnöki hivatal vezetője. Az emlékmű a kijevi tévétorony közelében található, amely a támadás elsődleges célpontja volt és szintén megsérült.

Az emlékmű a 33 771 kijevi zsidó áldozatra emlékezik, akiket a bevonuló német csapatok 1941 őszén másfél nap alatt mészároltak le a Babij Jar-i szurdokban. A kijevi zsidók kiirtása után a következő hónapokban is folytatták a tömeges gyilkosságokat, összesen 100 ezer embert öltek meg a szurdokban.

Az emlékmű tanácsadó testületének elnöke, Natan Sharansky azt mondta:

„Szimbolikus, hogy Kijev támadása a Babij Jar, a legnagyobb náci mészárlás helyszínének bombázásával kezdődik. Emlékeztetjük az orosz vezetést, hogy Kijevet, Harkovot, Herszont, Mariupolt és más ukrán városokat legutóbb a második világháború alatt bombázta a náci Németország, most pedig Putyin hadseregének csapásai alatt égnek” – idézi a CNN.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt írta a Twitteren: mi értelme van 80 éve ismételgetni, hogy „soha többé”, ha a világ csendben végignézi, ahogy bombákat dobnak ugyanarra a helyre Babij Jarnál.

Nyitókép: Szerhij Dolzsenko/MTI/EPA

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#kijev#bombázás#emlékmű

Címlapról ajánljuk