Külföld

Kanada az első ország, amely lemond az orosz olajról

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 5:54

Más ország nem tett hasonló vállalást. Kanada ugyanakkor száz Carl Gustaf márkájú harckocsi-elhárító fegyvert és kétezer hozzávaló rakétát szállít Ukrajnának.

Kanada egyelőre nem vesz több kőolajat Oroszországtól az Ukrajna elleni háborúja miatt, viszont harckocsi-elhárító fegyverrendszereket és ezekhez modern lőszereket szállít Ukrajnának – jelentette be hétfőn Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Az MTI által idézett nyilatkozat szerint azért az olajimport leállítását választotta a kormány, mert ebből van az egyik legjelentősebb bevétele Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és oligarcháinak. Az orosz szövetségi bevételek több mint egyharmada a kőolajexportból származik, és bár Kanada az utóbbi években már nagyon kevés orosz olajat vásárolt, ez az intézkedés szerinte hatásos.

Mint a 444 megjegyezte, Kanada az első ország, amely lemond az orosz kőolajról a háború miatt.

Azt is bejelentette, hogy Kanada további fegyvereket fog szállítani Ukrajnának „az orosz hadsereggel szembeni hősies küzdelméhez”. A kanadai médiahatóságnak pedig meg kellene fontolnia, hogy az RT orosz állami tévét kivegyék a médiakínálatból az országban – tette hozzá Trudeau.

Anita Anand kanadai védelmi miniszter utána elmondta, hogy száz Carl Gustaf márkájú harckocsi-elhárító fegyverről és kétezer hozzávaló rakétáról van szó, amelyeket a lehető leggyorsabban leszállítanak.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tobolszki kőolajipari vállalatot látogat 2020 decemberében – Alekszej Nikolszkij/TASS/Getty Images

 

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#kanada#olaj#kőolaj#szankció#export

Címlapról ajánljuk