külföld

Ukrajna az EU segítségére vár az áramellátásban

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 20:56

Leváltak az orosz elektromos hálózatról, de egyelőre túl kockázatos lenne az európaihoz csatlakozniuk.

Ukrajna elektromos hálózata levált Oroszországéról, jelenleg csak a saját erőműveire számíthat – írja a 444.

Az orosz támadás alatt álló ország régóta tervezte a leválást, és az Európai Unió rendszeréhez való csatlakozást. Épp a támadás napján, február 24-én került sor arra a régóta tervezett kísérletre, aminek során a teljes ukrán elektromos hálózatot leválasztották az oroszról, és rákapcsolták az európaira.

Az eredeti tervek szerint a teszt hétfőig tartott volna, de az ukrán kormány úgy döntött, hogy többé nem kapcsolódnak vissza az orosz hálózatra. A kísérlet végeztével azonban az EU-s rendszerből is kikerültek. Így bármilyen fennakadás esetén komoly áramszünetek keletkezhetnek: ha az ukrajnai atomerőművek vagy szénerőművek bármilyen okból leállnak, Ukrajna nem tud áramot szerezni külföldről.

Ukrajna emiatt arra kérte az EU-t, hogy mielőbb üzemszerűen csatlakozhasson az európai hálózatra. Az unió energiaügyi miniszterei hétfői ülésükön támogatták a törekvést, de ennek technikai megvalósítása napokig, vagy akár hetekig is eltarthat. Az összekapcsolódás ugyanis az európai rendszerre nézve is kockázatot jelent: ha az oroszok komoly vezetékeket és erőműveket semmisítenek meg, az az uniós ellátást is veszélyeztetheti.

A kockázatok minimalizálására az Átvitelirendszer-üzemeltetők Európai Hálózata keresi a technológiai megoldást. A miniszterek elfogadták, hogy valamennyi kockázatot vállalnak Ukrajna megsegítésére, de nem annyit, amennyivel az azonnali összekapcsolás járna.

Nyitókép (illusztráció): MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

 

#külföld#ukrajna#oroszország#orosz-ukrán háború#európai unió#áram

Címlapról ajánljuk