Külföld

Német kancellár: százmilliárd eurós hadseregfejlesztésbe kezd Németország

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 13:12

Jelentősen növelik a védelmi kiadásaikat. 

Németország százmilliárd eurót különít el még idén hadseregének fejlesztésére Ukrajna ellen indított orosz háború miatt - jelentette be vasárnap Olaf Scholz német kancellár, a német parlament előtt mondott rendkívüli beszédében. Emellett mostantól a német GPD több mint két százalékát fogják védelmi kiadásokra költeni - közölte Scholz. A kancellár hozzátette:

Egyértelmű, hogy jelentősen többet kell költenünk az ország biztonságára, hogy meg tudjuk védeni a szabadságunkat és a demokráciánkat.

Németország jelenleg a GDP nagyjából 1,5 százalékát költi védelmi kiadásokra, ami miatt kritika érte több másik NATO-tagország, főleg az Egyesült Államok részéről.

A bejelentést azután tette a német kancellár, hogy szombaton közölte, Németország ezer darab tankelhárító fegyvert, valamint ötszáz darab Stinger légvédelmi rakétát küld Ukrajna megsegítésére. Ezzel egy régóta fennálló német politikai alapelvet hagytak el, ami szerint Németország nem küld fegyvereket konfliktuszónákba.

Schultz a parlament előtt mondott vasárnapi beszédében ezzel kapcsoaltban kijelentette, hogy nem volt más lehetséges válasz „Putyin agressziójára”,

Nyitókép: Egy német önjáró tarackot készítenek fel szállítása. Fotó: Sean Gallup/Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#németország#hadsereg

Címlapról ajánljuk