Külföld

Németország fegyverekkel támogatja Ukrajnát

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 8:41

Föld-levegő rakétákat és tankelhárító fegyvereket küldenek Kijevnek az oroszok elleni harcra. 

Németország ezer darab tankelhárító fegyvert, valamint ötszáz darab Stinger légvédelmi rakétát küld Ukrajna megsegítésére - jelentette be szombat késő este Olaf Scholz német kancellár. A BBC cikke szerint a német kormánykoalícióra belpolitikai nyomás nehezedett, a németeket ugyanis annyira sokkolta Ukrajna lerohanása, hogy kemény válaszlépéseket követeltek országuk vezetésétől.

Scholz közlése szerint „az Ukrajna elleni orosz invázió fordulópontot jelent”, és az egész világrendet veszélyezteti, így Berlinnek kötelessége segíteni Ukrajnának, hogy megvédje magát. 

Berlin eddig nem akart halálos fegyvereket küldeni Ukrajnának, de mostanáig erre nem volt hajlandó, arra a régóta betartott német politikára hivatkozva, ami szerint nem küldenek fegyverek konfliktuszónákba. Korábban még azt is megakadályozták, hogy más NATO-országok német gyártású fegyvereket adjanak Ukrajnának. Pár nappal korábban azonban engedélyezték Hollandiának, hogy négyszáz darab rakétahajtású gránátvetőt küldjenek Ukrajnának.

Egy német kormányszóvivő elmondása szerint a fegyvereket amilyen gyorsan csak lehet elküdik Ukrajnának. 

Nyitókép: Egy német katona tart egy Panzerfaust 3 tankelhárító fegyvert egy katonai bemutatón, 2021 júniusában. Fotó: Philipp Schulze/picture alliance via Getty Images

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#németország#fegyverek#segítség

Címlapról ajánljuk