Külföld

Putyin mentális állapotáról is kérdezték a Fehér Ház szóvivőjét

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 19:32

Jen Psaki megkerülte a választ ugyanúgy, mint amikor Volodimir Zelenszkij biztonsága került szóba.

Vlagyimir Putyin nemlétező fenyegetéseket fabrikál, hogy ezzel igazolja az orosz agressziót – mondta a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki az amerikai ABC csatorna vasárnapi „This Week” című műsorában. Ezzel arra reagált, hogy az orosz elnök arra hivatkozva helyezte fokozott készültségbe országa nukleáris elrettentő erejét, hogy a NATO-tagállamok vezetői „agresszív kijelentéseket” tettek.

Oroszországot sohasem fenyegette a NATO és nem fenyegette Ukrajna

– jelentette ki a szóvivő, aki azt is mondta, hogy ezt a viselkedést már sokszor látták az orosz elnöktől, és az amerikai népnek, valamint a globális közösségnek ilyen szemmel kell erre tekintenie.

Az Ukrajna elleni orosz támadással kapcsolatban felmerült, hogy Vlagyimir Putyin cselekedetei mennyire racionálisak, és az orosz elnök mennyire beszámítható. A műsorvezető ebbe az irányba is igyekezett puhatolózni a műsorvezetőnél, aki azt mondta, hogy nem szeretne találgatásba bocsátkozni Putyin mentális állapotát illetően. Hozzátette ugyanakkor, hogy az orosz államfő beszédmódja, cselekedetei, és amivel cselekedeteit igazolja, mélyen aggasztják az amerikai kormányt.

Jen Psaki kikerülte a választ arra a kérdésre, hogy Joe Biden biztos-e abban, hogy az ukrán elnök biztonságban van. „Szoros kapcsolatban vannak” – mondta, majd Volodimir Zelenszkijt dicsérte azért, mert bátran szembeszáll Putyin inváziójával és az orosz vezetéssel, továbbra is vezetve hazáját.

Ugyanebben a műsorban okszana Markarova, Ukrajna amerikai nagykövete azt mondta:

Zelenszkij annyira van biztonságban, mint a hazánk.

A Fehér Ház szóvivője azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy a büntetőintézkedéseknek a legsúlyosabb hatása legyen Putyinra nézve, és a legkevesebb az amerikai népre és a globális közösségre nézve. Mint mondta, napirenden vannak az orosz energiahordozók exportját érintő büntetőintézkedések is, de egységesen akarnak fellépni, minimalizálva ezen intézkedések piaci hatását.

Nyitókép: Drew Angerer/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#jen psaki#amerikai egyesült államok#fehér ház#vlagyimir putyin#ukrajna

Címlapról ajánljuk