külföld

Putyin fokozott készültségbe helyezi az elrettentő erőket, köztük a nukleáris fegyvereket

rtl.hurtl.hu

2022. február 27. 14:17

Az orosz elnök az atomfegyverek harckészültségbe helyezésével a NATO irányából érkező „agresszív kijelentésekre” reagál.

Vlagyimir Putyin orosz államfő utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert és az orosz hadsereg vezérkari főnökét arra, hogy helyezzék magas fokú készültségbe az orosz hadsereg „elrettentő erőit”. Az AP és az AFP hírügynökségek szerint ez az atomfegyverek fokozott készültségbe helyezését jelenti.

Az orosz elnök a tévében közvetített beszédében arra hivatkozott, hogy „a nyugati államok nemcsak a gazdaság területén tesznek barátságtalan lépéseket országunk ellen, de a NATO vezető államainak magas rangú tisztviselői is agresszív kijelentéseket engednek meg maguknak hazánkat illetően”.

Vlagyimir Putyin csütörtökön „sosem látott következményekkel” fenyegette meg azokat az államokat, amelyek beavatkoznának Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújába. Az Amerikai Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az orosz elnök vasárnapi kijelentéseire reagálva azt közölte, hogy Putyin teljességgel elfogadhatatlan módon fokozza a háborús helyzetet, és cselekedeteit a lehető legerősebb módon kell elítélni.

Közben az orosz TASZSZ hírügynökség arról számolt be, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök közölte: ha az Amerikai Egyesült Államok vagy Franciaország atomfegyvereket telepít Lengyelországba vagy Litvániába, Fehéroroszország határainak közelébe, akkor Vlagyimir Putyin orosz elnököt fel fogja kérni, hogy telepítsen orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba.

Nyitókép: Alexei Nikolsky / TASS via Getty Images

#külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#ukrajna#nato#vlagyimir putyin#fehéroroszország#aljakszandr lukasenka

Címlapról ajánljuk