Külföld

Reuters: Oroszországot napokon belül kizárhatják a SWIFT-rendszerből

rtl.hurtl.hu

2022. február 26. 13:36

Németország hivatalosan még mindig nem jelentette be, hogy támogatja a szankciót.

Napokon belül döntés születik Oroszországot  kizárásáról a globális SWIFT fizetési rendszerből – mondta szombaton a Reuters hírügynökségnek egy euróövezeti központi bank elnöke. A neve elhallgatását késő jegybankelnök szerint nagyon rövid időn belül megszületik a döntés.

Elegendő? Nem. Szükséges? Feltétlenül. A szankcióknak csak akkor van értelmük, ha mindkét félnek költségei vannak és ez költséges lesz

 – tette hozzá a jegybank vezetője.

Szombaton egymásnak ellentmondó híreket lehetett olvasni arról, hogy kik blokkolják Oroszország kizárását a rendszerből. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati beszédében kifejezetten a magyar és német kormányt kérte szombati beszédében, hogy ne blokkolják tovább a szankció bevezetését. Kovács Zoltán államtitkár és Szijjártó Péter külügyminiszter egyértelműen fake news-nak nevezték a Kyiev Independent értesülését, miszerint az unióból már csak Magyarország állja a szankció útját. Mateusz Morawiecki lengyel elnök szombaton arról írt Twitter-oldalán, hogy telefonon beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki biztosította őt: támogatja az Oroszország elleni szankciókat, így a SWIFT-kizárást is.

A Kyiev Independent korábban arról írt, hogy Németország már bejelentette, hogy támogatják, hogy Oroszország a SWIFT-en kívülre kerüljön, ennek azonban semmilyen hivatalos nyoma nincsen. Sőt, Annalena Baerbock német külügyminiszter pénteken egészen óvatosan fogalmazott a szankcióval kapcsolatban. Az ARD televízónak azt mondta: az Európai Unió által bevezetett banki szankciócsomag erősebben sújtja Vlagyimir Putyin kormányát, mint Oroszország esetleges kizárása a SWIFT fizetési rendszerből. Hozzátette: Oroszország kizárása a SWIFT-ből lehetetlenné tenné az oroszországi polgárjogi csoportok külföldről történő támogatását, illetve azt, hogy a külföldön tanuló orosz diákok pénzt küldjenek haza nagymamáik megsegítésére. Magyarázata szerint nem csak az oligarchák bonyolítanak pénzügyi tranzakciókat.

A SWIFT  (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság) egy globális elektronikus fizetési-üzenetküldő rendszer. A SWIFT tulajdonképpen egy kommunikációs platform, amelyet pénzügyi szolgáltatót, intézmények használnak információtovábbításra. A SWIFT közös hálózatba köti szereplőit, így biztosítva a tranzakciókra és a felekre vonatkozó információk gyors, biztonságos és szabványosított közlését. A rendszer 1973-as létrehozásával azt próbálták megoldani, hogy gyorsan és főleg megbízhatóan tudjanak üzenetet küldeni a bankok közt arról, hogy egy tranzakciót ki, mikor, honnan, hova, milyen összegben, milyen devizában stb. kíván teljesíteni, illetve, hogy a fogadó fél milyen módon tudja megbízhatóan visszaigazolni annak lezárultát.

A SWIFT-rendszer nélkül ma gyakorlatilag nincs nemzetközi pénzpiac, ha pedig egy országot lekapcsolnak róla, bankjai nemzetközi pénzforgalma rendkívül bizonytalanná és lassúvá válhat. 

Nyitókép:  Alexei Nikolsky / TASS / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#swift#ukrajna#németország

Címlapról ajánljuk