Külföld

A magyar kormány cáfolja, hogy ők tartanák a SWIFT-rendszerben az oroszokat

rtl.hurtl.hu

2022. február 26. 11:08

Egy kijevi lap szerint már csak Magyarország nem adta be a derekát, a kormány szerint Magyarországon semmilyen oroszok elleni szankció nem múlik.

A 24.hu írta meg, hogy a Kyiv Independent információi szerint Ciprus és Olaszország korábbi döntésével ellentétben most most már támogatja, hogy Oroszországot kizárják a SWIFT-ből, miután megbeszélést folytattak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és külügyminiszterével, Dmitro Kulebával.

Bár erre vonatkozóan nem találtunk semmilyen hivatalos közleményt, és például a német Zeit is Magyarországot és Németországot említi kerékkötőkként, a lap szerint korábban Németország is közölte, hogy támogatni fogják a lépést. A kijevi lap információi szerint így Magyarország maradt az egyetlen EU-tagállam, ami a gazdasági szankció bevezetése ellen foglal állást.

A SWIFT-kérdésről James Heappey, a brit fegyveres erők parancsnoka azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a brit diplomácia továbbra is nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy más országokat is rávegyen arra, hogy az oroszok kizárása mellé álljanak. „Ez nem egy egyoldalú döntés, amit az Egyesült Királyság csak úgy meghozhat, de az álláspontunk egyértelmű” – fogalmazott.

Frissítés! Kovács Zoltán kormányszóvivő a Twitteren fake news-nak nevezte, hogy a magyarok blokkolnák a szankciót. Szerinte az ország az uniós állásponttal van, nem teszünk kevesebbet, mint amit az unió kér tőlünk, a dolog nem Magyarországon múlik.

Szijjártó Péter külügyminiszter is azt írta a Facebookon: Magyarország soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólalt fel, nem blokkolt és nem is blokkol semmit.

„Sajnálattal és megütközéssel látom közben, hogy a nemzetközi politika és a nemzetközi sajtó egyes képviselői nem átallanak álhíreket gyártani és hazudozni. Nem fér a fejembe, hogy hogyan lehet, hogy miközben háború van, emberek halnak meg, egyesek fake news gyárakat üzemeltetnek. Most azt hazudják, hogy Magyarország blokkolja az Oroszországgal szembeni szankciók egy részét, például a SWIFT rendszerrel kapcsolatban. Legyen már világos: EZ NEM IGAZ! Soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólaltunk fel, nem blokkoltunk és nem is blokkolunk semmit” – jelentette ki Szijjártó Péter.

   
De mi az a SWIFT?

A SWIFT egy pénzügyi intézmények közötti globális üzenetküldő rendszer, amely közös hálózatba köti annak szereplőit, így biztosítva a tranzakciókra és a felekre vonatkozó információk gyors, biztonságos és szabványosított közlését. A rendszer 1973-as létrehozásával azt próbálták megoldani, hogy gyorsan és főleg megbízhatóan tudjanak üzenetet küldeni a bankok közt arról, hogy egy tranzakciót ki, mikor, honnan, hova, milyen összegben, milyen devizában stb. kíván teljesíteni, illetve, hogy a fogadó fél milyen módon tudja megbízhatóan visszaigazolni annak lezárultát.

A SWIFT-rendszer nélkül ma gyakorlatilag nincs nemzetközi pénzpiac, ha pedig egy országot lekapcsolnak róla, bankjai nemzetközi pénzforgalma rendkívül bizonytalanná és lassúvá válhat. 

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#ukrajna#swift#orosz-ukrán háború#Gazdaság

Címlapról ajánljuk