Külföld

Az ukrán elnök azt kéri a magyar és a német kormánytól, hogy támogassák Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből

rtl.hurtl.hu

2022. február 26. 13:21

Kovács Zoltrán és Szijjártó Péter is azt állítják, hogy csupán fake news, hogy Magyarország blokkolná a szankciót.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős fake news-nak nevezte a Kyiv Independent információit, miszerint Magyarország maradt az egyetlen EU-tagállam, ami kitart amellett, hogy a SWIFT-rendszerben kell tartani Oroszországot. Az AFP beszámolója szerint azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kifejezetten a magyar és német kormányt kérte szombati beszédében, hogy ne blokkolják tovább a szankció bevezetését.


Hogy pontosan mely országok kerékkötői a gazdasági szankciónak, egyelőre nem világos. Szombat kora délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is álhírnek nevezte a Kyiv Independent értesüléseit. Facebook-oldalán így fogalmazott:

EZ NEM IGAZ! Soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólaltunk fel, nem blokkoltunk és nem is blokkolunk semmit. 


A lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki arról írt Twitter-oldalán, hogy telefonon beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki biztosította őt, hogy támogatja az Oroszország elleni szankciókat, így a SWIFT-kizárást is.

Ezzel nagyjából egyidőben a hírt eredetileg közlő Kyiev Independent is arról írt Twitter-oldalán, hogy Magyarország is támogatja a szankciót:

Mi az a SWIFT?

A SWIFT egy pénzügyi intézmények közötti globális üzenetküldő rendszer, amely közös hálózatba köti annak szereplőit, így biztosítva a tranzakciókra és a felekre vonatkozó információk gyors, biztonságos és szabványosított közlését. A rendszer 1973-as létrehozásával azt próbálták megoldani, hogy gyorsan és főleg megbízhatóan tudjanak üzenetet küldeni a bankok közt arról, hogy egy tranzakciót ki, mikor, honnan, hova, milyen összegben, milyen devizában stb. kíván teljesíteni, illetve, hogy a fogadó fél milyen módon tudja megbízhatóan visszaigazolni annak lezárultát.

A SWIFT-rendszer nélkül ma gyakorlatilag nincs nemzetközi pénzpiac, ha pedig egy országot lekapcsolnak róla, bankjai nemzetközi pénzforgalma rendkívül bizonytalanná és lassúvá válhat. 

Nyitókép: Ukrán Elnöki Hivatal / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#swift#németország

Címlapról ajánljuk