Külföld

Zelenszkij kész tárgyalni Putyinnal

rtl.hurtl.hu

2022. február 25. 14:08

„Vessünk véget annak, hogy emberek halnak meg” – fogalmazott videóüzenetében az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij friss nyilatkozatában az orosz elnöknek azt üzente: 

Harcok folynak Ukrajna-szerte. Üljünk le tárgyalni, vessünk véget annak, hogy emberek halnak meg!

Ezután az ukrán fegyveres erőkhöz fordult, azt hangsúlyozva: „Álljatok helyt keményen! Ti vagytok minden, ami megvédi államunkat”, írta az MTI.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy az orosz invázió „az Európa elleni harc kezdete”. Az eddigi intézkedésekért, szankciókért hálásak, de cselekedni kell késlekedés nélkül, mert még megállítható az agresszió, folytatta.

Az európai lakossághoz fordulva azt mondta: menjenek ki városaik utcáira és követeljenek békét Európának, Ukrajnának, követeljék, hogy legyen vége a háborúnak. Emellett önkéntesek jelentkezését is várja bárhonnan, hogy utazzanak Ukrajnába és segítsenek megvédeni Európát.

Itt az orosz reakció: delegáció mehet Minszkbe

Zelenszkij felhívása nyomán a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában kijelentette: Vlagyimir Putyin kész delegációt küldeni Minszkbe az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra 

„Mint tudják, Ukrajna elnöke ma kijelentette, hogy kész tárgyalni Ukrajna semleges státuszáról. Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdetben azt mondta, hogy a különleges hadművelet célja a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság segítése, többek között Ukrajna demilitarizálásával és nácitlanításával. És ez a semleges státusz szerves részét képezi. Ebben az összefüggésben Vlagyimir Putyin, válaszul Zelenszkij javaslatára, kész Minszkbe küldeni egy orosz delegációt a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és az elnöki adminisztráció képviselőinek szintjén, hogy tárgyaljon az ukrán delegációval” – mondta Peszkov az MTI híradása szerint. 

Peszkov szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megígérte Putyinnak, hogy biztosítani fogja a tárgyalási folyamathoz szükséges feltételeket, köztük a küldöttségek elhelyezését és biztonságát. A két államfő erről pénteken telefonon beszélt egymással.

Nyitókép: képernyőkép/Ukrán elnöki hivatal Facebook-oldal

#Külföld#orosz-ukrán háború#volodimir zelenszkij#vlagyimir putyin#tárgyalás#szankciók

Címlapról ajánljuk