Külföld

Von der Leyen: Az újabb EU-s szankciók az orosz gazdaság stratégiai ágazatait célozzák

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 13:43

Még ma benyújtják elfogadásra. Az Európai Bizottság elnöke szerint felelősségre fogják vonni Vlagyimir Putyint.

Csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Charles Michel szerint Európa megrendült, „Európa és a Nyugat Oroszországot fogja ezért felelősségre vonni.” Hozzátette: Putyin arra kényszerítené orsuága fiataljait, hogy fegyvert fogjanak a kezükbe.Majd Michel így szól az orosz néphez: „Dönthetnek úgy, hogy nem támogatják Oroszországot ebben az indokolatlan és ostoba háborúban”.

Ursula von der Leyen elmondta: „Ma kora reggel orosz csapatok megszállták Ukrajnát, egy szabad és szuverén országot. Európa közepén ismét ártatlan nők, férfiak és gyermekek halnak meg, vagy féltik az életüket. Elítéljük ezt a barbár támadást és az ezt alátámasztó cinikus érveket.”

Szerinte Oroszország célpontja nemcsak Donbász, nem csak Ukrajna, hanem Európa stabilitása és a nemzetközi békerend egésze. 

És ezért felelősségre vonjuk Putyin elnököt

– fogalmazott. Kiemelte: még ma egy hatalmas, célzott szankciócsomagot nyújtanak be jóváhagyásra az európai vezetők elé. Ezzel a csomaggal az orosz gazdaság stratégiai ágazatait célozzák  meg azáltal, hogy blokkolják Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz. 

„Gyengíteni fogjuk Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét. Ezen felül befagyasztjuk az orosz eszközöket az Európai Unióban, és leállítjuk az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz. Az első szankciócsomaghoz hasonlóan szorosan együttműködünk partnereinkkel és szövetségeseinkkel – az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal, Kanadával, de például Japánnal és Ausztráliával is. Ezeket a szankciókat úgy tervezték, hogy erősen sújtsák a Kreml érdekeit és háborúfinanszírozási képességét” – fogalmazott Ursula von der Leyen, aki elítélte Oroszország azon törekvését, hogy Ukrajna lerohanásával szét akarja szakítani Európát. 

„A Kreml ennek az ellenkezőjét érte el. Egységesebbek vagyunk, mint valaha” – mondta az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette: a tagállamok arra készülnek, hogy fokozatosan fogadják be az Ukrajnából érkező menekülteket. „Felkészültünk” – tette hozzá von der Leyen. 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a Nyugat évek óta próbál oroszország eszére hatni. 

Egyetlen agresszor felelős az emberéletek elvesztéséért, és ez Oroszország

– fogalmazott. 

Nyitókép: Reuters

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#jens stoltenberg#nato#ursula von der leyen

Címlapról ajánljuk