Külföld

Újra van internet a szökőár sújtotta Tongán

rtl.hurtl.hu

2022. február 23. 7:03

A helyreállítás közepette az első súlyosabb járványhullámmal is szembenéz a csendes-óceáni szigetország.

Több mint öt héttel a hatalmas vulkánkitörés, és a nyomában érkező szökőár után helyreállt az internet-kapcsolat a Csendes-óceáni Tongán – tudósít a Sky News.

Hárman meghaltak és sok épület megsemmisült a természeti katasztrófa következtében január 15-én. A szigetet kiszolgáló víz alatti üvegszálas kábel is megsérült.

Kedden a Tonga Cable Ltd. cég elnöke közölte: mintegy 90 kilométernyi kábelt cseréltek ki hajóról dolgozó szerelői, és a próbák után újra teljes értékűen működik az internet-kapcsolat.

Ez egy lépés előre az országnak

– jelentette ki Samiuela Fonua. A vállalat most egy másik meghibásodott kábel javítására összpontosít, ami a főszigetet köti össze a kisebb szigetekkel. A cégvezető elárulta, hogy Elon Musk cége, a SpaceX is segített a kapcsolat helyreállításában, a külsőbb tongai szigeteken műholdról biztosítanak internet-hozzáférést.

A helyreállítás közepette az első komolyabb járványhullámmal is meg kell küzdeniük a tongaiaknak. A vulkánkitörés és a szökőár előtt a vírus alig bukkant fel a szigetországban, mostanra viszont több mint 250 fertőzöttet regisztráltak a 105 ezres Tongán.

A katasztrófa után segélyeket ajánlott fel Ausztrália, Új-Zéland, Japán, az Egyesült Királyság és Kína is, Tonga azonban igyekszik elkerülni, hogy a segélyekkel együtt a vírust is behurcolják az országba. Az ivóvíz- és gyógyszerszállítmányokat a küldő országok anélkül juttatják el a szigetre, hogy a tongai emberekkel érintkeznének.

Nyitókép: Az ausztrál légierő segélyszállítmánya megérkezik Tonga repülőterére - Fotó: Australian Defence Force via Getty Images

#Külföld#tonga#szökőár#vulkán#internet#koronavírus

Címlapról ajánljuk