Külföld

Joe Biden és Emmanuel Macron is telefonon egyeztet Putyinnal

rtl.hurtl.hu

2022. február 12. 8:01

A Fehér Ház szerint az ukrajnai invázió légi csapásokkal kezdődhet.

A BBC szerint szombaton telefonon tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök is.

A német Der Spiegel arról ír, hogy pénteken a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és az amerikai hadsereg is tájékoztatta a német kormányt és más NATO-tagállamokat, hogy új információik alapján már jövő szerdán elindulhat Ukrajna orosz inváziója. A lap meg nem nevezett forrásai szerint a diplomaták és katonák által tartott titkos tájékoztatókon leírták az orosz támadás konkrét útvonalait, az egyes egységeket és a rájuk bízott feladatokat. A lap szerint elképzelhető, hogy Washington azzal a szándékkal osztotta meg információit, hogy megtorpedózza az orosz támadási tervet. 

A Fehér Ház pénteken közölte: Ukrajna orosz inváziója légi csapásokkal is kezdődhet, amelyek megnehezítenék a kiutazást az országból, ezért az amerikai állampolgároknak azonnal távozniuk kell. Joe Biden az NBC-nek adott interjúban úgy fogalmazott: 

A világ egyik legnagyobb hadseregével van dolgunk. Ez egy teljesen más szituáció, a helyzet pillanatok alatt kaotikussá válhat.

Oroszország nagyjából 100 ezer katonát küldött az ukrán határhoz, ennek ellenére Moszkva számos alkalommal tagadta, hogy a cél az ország megtámadása lenne.

Az Egyesült Államok nyilatkozata arra késztette a világ országait, hogy figyelmeztetéseket adjanak ki Ukrajnában élő állampolgáraik számára, legutóbb Izrael közölte, hogy kimenekítik diplomatáik családjait, az izraeli állampolgárokat pedig az országra leselkedő veszélyre figyelmeztették. Korábban egyebek mellett az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada és Hollandia is a lehető leghamarabbi távozásra buzdította állampolgárait.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója szerint az orosz erők olyan helyzetben vannak, hogy képesek jelentős katonai akciót indítani.

Nyilvánvalóan nem tudjuk megjósolni a jövőt, nem tudjuk pontosan, mi fog történni, de a kockázat most elég magas és a fenyegetés már elég közvetlen ahhoz, hogy a távozás végiggondolt döntés legyen

– fogalmazott Sullivan, aki szerint a kormányzat nem tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök meghozta-e a végső döntést az invázióról, azonban a Kreml ürügyet keres a katonai akció igazolására, amely intenzív légi bombázással kezdődhet.

Nyitókép: Pavel Bednyakov / Szputnyik / EPA / MTI

 

 

#Külföld#ukrajna#oroszország#joe biden#emmanuel macron#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk