Külföld

Egyre több ország készül az orosz-ukrán háborúra

rtl.hurtl.hu

2022. február 12. 11:35

Németország szobaton bezárta donyecki konzulátusát.

A Deutsche Welle szerint a német külügyminisztérium szombaton közölte, hogy nem zárható ki katonai konfliktus Oroszország és Ukrajna között, ezért bezárja donyecki konzulátusát. 

„Ha jelenleg Ukrajnában tartózkodik, győződjön meg arról, hogy jelenléte feltétlenül szükséges. Ha nem, akkor rövid időn belül hagyja el az országot” – szólította fel állampolgárait a német külügy.

Szombaton a kijevi amerikai nagykövetség a Twitteren bejelentette, hogy az amerikai külügyminisztérium elrendelte, hogy a nagykövetség nem nélkülözhetetlen amerikai alkalmazottai hagyják el az országot 

az ukrán határon végrehajtott orosz csapatösszevonás miatt, amely lehetséges és jelentős katonai műveletre enged következtetni.

Szombaton Izrael is bejelentette, hogy kimenekítik diplomatáik családjait, az izraeli állampolgárokat pedig az országra leselkedő veszélyre figyelmeztették. Korábban egyebek mellett az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada és Hollandia is a lehető leghamarabbi távozásra buzdította állampolgárait.

Pénteken Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója arról beszélt, hogy az orosz erők olyan helyzetben vannak, hogy képesek jelentős katonai akciót indítani. Szerinte a kormányzat nem tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök meghozta-e a végső döntést az invázióról, azonban a Kreml ürügyet keres a katonai akció igazolására, amely intenzív légi bombázással kezdődhet. Ezzel szemben a német Der Spiegel úgy értesült, hogy az amerikai hírszerzés már több európai kormányt is értesített, hogy szerdán megkezdődhet az invázió.

Az M1-es autópályán NATO-harckocsikat filmeztek le. Egyelőre nem kaptunk választ arra, hogy honnan és hová tartanak.

Nyitókép: Ukrán katona Szvitlodarszkban. – Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images

#Külföld#ukrajna#oroszország#németország

Címlapról ajánljuk