Külföld

Sosem volt még annyi súlyos koronavírusos beteg Izraelben, mint most

rtl.hurtl.hu

2022. február 6. 12:34

A magyarországihoz hasonló népességű és átoltottságú országban a covid miatti halálesetek száma is új csúcsot ért el.

A koronavírus-járvány megjelenése óta a legtöbb súlyos covid-beteget ápolják Izraelben, noha egyre kevesebb új fertőzöttet azonosítanak – írta az MTI vasárnap az izraeli egészségügyi minisztérium honlapjára hivatkozva.

Vasárnap reggel 1263 súlyos esetet tartottak nyilván az izraeli kórházakban ápolt 2888 covid-beteg közül, 291-en szorultak lélegeztetőgép segítségére, és 19-en műtüdő (ECMO gép) alkalmazására. Ez nem csak az ötödik, omikron vírusváltozat okozta járványhullám, hanem a koronavírus-járvány megjelenése óta a legmagasabb súlyoseset-szám.

A számok persze viszonylagosak, hiszen az Izraelnél körülbelül félmillió fővel népesebb Magyarországon a legutóbbi, pénteki adatok szerint 4588 embert ápolnak kórházban covid miatt. A súlyos esetek száma nálunk nem ismert, de azt tudni lehet, hogy gépi lélegeztetésre 168 ember szorul. Izraelben január végén hatalmasra növekedett az új fertőzések napi száma, a csúcson egymillió emberre csaknem 11 ezer új fertőzés jutott, míg a nem sokat tesztelő Magyarországon 1660 új fertőzés körül volt az eddigi csúcs. Izraelben az elmúlt héten naponta átlagosan 232 ezer tesztet végeztek el, Magyarországon napi 39 ezer körül jár az elvégzett tesztek mozgóátlaga.

A két ország lakosságának átoltottsága között nincs számottevő különbség: Izraelben a lakosság 65,6, Magyarországon 63,4 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltás két adagját. Legalább 1 adag oltást az izraeli lakosság 71,97 százaléka kapott.

A covid miatti lakosságarányos halálozás eddig nem látott szintet ért el Izraelben, az adat jelenleg nagyjából a Magyarországival egyezik: Izraelben 7,87, Magyarországon 7,59 napi új haláleset jut egymillió főre.

Nyitókép: Egy kislány megkapja az első adag koronavírus elleni védőoltását Jeruzsálemben 2021. november 23-án. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

#Külföld#koronavírus#omikron#covid#izrael#oltás#kórház#súlyos beteg

Címlapról ajánljuk