Külföld

Soros György szerint Kína súlyos válsággal néz szembe

rtl.hurtl.hu

2022. február 1. 6:19

Az üzletember szerint a legnagyobb ingatlanbefektető cég bukása megingathatja a kínai elnök, Hszi Csin-ping hatalmát.

Soros György szerint Kína gazdasági válsággal néz szembe, miután az ingatlanboom tavaly nagy robajjal ért véget – közölte a CNN. A magyar származású amerikai milliárdos, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke ezt hétfőn mondta a Stanford Egyetem Hoover Intézetében tartott beszédében, amelyben úgy fogalmazott: Hszi Csin-ping elnök nem biztos, hogy képes lesz helyreállítani a bizalmat a bajba jutott ingatlanszektorban, amelyet egyaránt sújt az ingatlanfejlesztők fizetésképtelensége, valamint a telkek és lakások árának csökkenése.

Soros szerint Kína ingatlanpiaci fellendülése egy fenntarthatatlan modellen alapult, amely arra ösztönözte az embereket, hogy megtakarításaik nagy részét ingatlanokba fektessék.

Eközben az egyik legnagyobb kína ingatlanfejlesztő cég, az Evergrande több mint 300 milliárd dollárnyi adósságot halmozott fel, beleértve a nemzetközi vagyonkezelők és magánbankok ügyfelei számára kibocsátott, mintegy 19 milliárd dollárnyi kötvényt. Az Evergrande már hónapok óta próbál készpénzt szerezni a hitelezői kifizetéséhez, amihez időt kért, ám nem mindenki akar tovább várni a pénzére. Már kínai kormányzati tisztviselők is érkeztek a vállalathoz, hogy felügyeljék a céget.

Soros az elmúlt években Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár és a kínai Kommunista Párt prominens kritikusává vált. Az üzletember néhány nappal a pekingi téli olimpia kezdete előtt úgy fogalmazott:

A csökkenő ingatlanárak Hszi Csin-ping ellen fordíthatják azokat, akik megtakarításaik nagy részét ingatlanokba fektették. Hszi Csin-pingnek számos eszköz áll rendelkezésére a bizalom helyreállítására. A kérdés az, hogy megfelelően fogja-e használni őket.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#soros györgy#kína#hszi csin-ping#gazdasági válság#ingatlan

Címlapról ajánljuk