Külföld

Nem túl meglepő ítélet: börtönben marad a neonáci norvég tömeggyilkos, Anders Breivik

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 1. 16:09

Nem is volt valós esélye szabadlábra kerülni, csak a nézeteit akarta terjeszteni.

Elutasította a bíróság Norvégiában Anders Breivik neonáci tömeggyilkos feltételes szabadon bocsátási kérelmét tíz évvel azután, hogy a férfi hetvenhét embert ölt meg a kormánypárt ifjúsági táborában, írja az MTI.

Fennáll a kockázata annak, hogy Breivik újra olyan magatartást tanúsít, amely a július 22-i terrortámadások elkövetéséhez vezetett

– indokolták az ítéletet.

Breivik 2011 júliusában a békeidők legsúlyosabb támadását követte el Norvégiában. Oslóban gépkocsiba rejtett pokolgéppel nyolc embert ölt meg, majd a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában hatvankilenc embert lőtt agyon.

A 42 éves férfi 21 éves börtönbüntetését tölti, amely korlátlanul meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. Breivik szabadonbocsátási kérelméről itt írtunk hosszabban.

A tömeggyilkosnak nem volt valós esélye a szabadulásra, de azzal, hogy kérelmezte szabadlábra helyezését, ismét lehetőséget kapott a nyilvános szereplésre.

Már rögtön a meghallgatás elején náci karlendítéssel üdvözölte a bíróságot. A tárgyalásra azért került sor, mert a norvég törvények lehetővé teszik, hogy az elkövetett bűncselekmények súlyától függetlenül az elítélt kérje feltételes szabadlábra helyezését, ha egy évtizedet letöltött a büntetéséből.

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/NTB

#Külföld#breivik#norvégia#tömeggyilkos#neonáci#börtön#kérelem#elutasítás

Címlapról ajánljuk