Külföld

Boris Johnson Ukrajnába utazik

rtl.hurtl.hu

2022. február 1. 6:15

Az elnökkel találkozik, de a héten még Vlagyimir Putyinnal is tárgyalna a brit kormányfő.

Ukrajnába utazik kedden Boris Johnson brit miniszterelnök – közölte a londoni kormányfői hivatal. Johnson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal majd az orosz-ukrán határon kialakult feszültségről – közölte az MTI. A kormányfői hivatal hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság az ukrán szuverenitás elkötelezett támogatója, és a brit fegyveres erők 2015 óta 22 ezer ukrán katonának tartottak önvédelmi kiképzést. A brit kormány mindemellett aktívan részt vesz az ukrajnai jogállamiság védelmében és a korrupció elleni fellépésben, erősítve Ukrajna képességét arra, hogy ellenálljon a rosszakaratú, antidemokratikus befolyásoknak – fogalmaz a Downing Street keddi közleménye.

London ezekre a célokra 88 millió font (38 milliárd forint) finanszírozást hagyott jóvá. A támogatás céljai között szerepel annak elősegítése is, hogy Ukrajna csökkenthesse függését az orosz energiahordozó-szállításoktól.

A kormányfő hivatala azt is közölte, hogy Boris Johnson a héten Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalna telefonon.

Az Egyesült Királyság a hétvégén azt közölte, fontolóra vették, hogy növeljék a katonai jelenlétüket az európai kontinensen, elsősorban Kelet-Európában, azon belül is a balti térségben. A lehetőségek között szerepel, hogy a 900 fős észtországi kontingens megduplázása, valamint hogy védelmi fegyvereket telepítsenek az országba. Liz Truss brit külügyminiszter ugyanakkor kijelentette: 

rendkívül valószínűtlen, hogy harcoló egységeket küldjenek Ukrajnába.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában szintén határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a NATO-erők Ukrajnában közvetlen fegyveres konfrontációba kerülhetnek-e az orosz hadsereggel. Stoltenberg arról is beszélt, hogy a NATO-nak nincsenek tervei arra, hogy harcoló alakulatokat küldjön Ukrajnába.

Nyitókép: Henry Nicholls / Reuters

 

#Külföld#boris johnson#egyesült királyság#ukrajna#ukrán válság#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk