Külföld

Négy halott az Észak-Európát sújtó szélviharokban

rtl.hurtl.hu

2022. január 30. 11:00

Lengyelországban majdnem hatszázezer háztartás maradt áram nélkül, Berlinben vészhelyzetet hirdettek, és otthonmaradásra szólították fel az embereket. 

Legalább négy ember meghalt, több százezren maradtak áram nélkül, vasútvonalakat és hidakat kellett lezárni a Malik nevű, olykor hurrikán erejű szeleket hozó vihar miatt Európa északi részén. A vihar miatt vasárnap vészhelyzetet hirdetett a berlini tűzoltóság, és arra szólították fel az embereket, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat.

Lengyelországban hajnali 6 óráig több mint négyezer alkalommal riasztották a tűzoltókat viharkárokhoz, és a kormány biztonsági központja (RCB) közölte, hogy reggelre 681 ezer 371 háztartásban nem volt áram. A tengermelléki térségben vasárnap a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben, ott a széllökések az óránkénti 120-130 kilométeres sebességet is elérhetik.

A tengermelléki Tluczewo településen fa dőlt rá egy közúton haladó személygépkocsira, ennek négy utasa közül az egyik életét vesztette, egy másik megsérült.

Szintén halálos áldozatot követeltek a viharos szelek Németországban, ahol a Bild című lap értesülései szerint egy embert azután halt meg, hogy eltalálta egy választási plakát, amit letépett a szél.

Skóciában, ahol 160 kilométer per órás szelek tomboltak, egy 60 éves nő halt meg, miután rádőlt egy fa. Anglia középső részén pedig egy kilencéves fiú halt meg, őt szintén egy kidőlt fa ölte meg. Angliában nagyjából 130 ezer lakás maradt áram nélkül.

Hamburgban több méteres árhullámot okozott vihar az Elba folyón: víz alá került a halpiac, és a városban több autót is magával ragadt az ár, egy markolóval ellátott uszályt pedig egy hídnak csapott. A Bild információi szerint a markoló kezelője, és az uszály kapitány a vízbe esett, de mindketten túlélték az esetet.

Közben le kellett zárni a Svédországot Dániával összekötő Öresund-hidat, Koppenhága környékén szinte teljesen felfüggesztették a vasúti közlekedést és Németországban is legalább egy vasútvonalat le kellett zárni, kidőlt fák miatt, a DW cikke szerint.

Nyitókép: YouTube/SkyNews

#Külföld#vihar#szélvihar#szél#Időjárás

Címlapról ajánljuk