Külföld

Aktivista: LMBTQ emberek evakuálását Afganisztánból nem engedte a brit kormány, háziállatokét viszont igen

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 29. 18:15

173 állat kimentését személyesen engedélyezte Boris Johnson, 250 veszélyben lévő embert viszont otthagytak – állítja egy afgán melegjogi aktivista.

Boris Johnson brit miniszterelnök személyesen engedélyezte 173 állat evakuálását Afganisztánból még tavaly augusztusban. Viszont egy kérésre, hogy 250 LMBTQ-embert is kihozzanak, az volt a válasz, hogy ez nem lehetséges.

Az afgán LMBTQ-listát egy ottani melegjogi aktivista juttatta el az iNews újságírójához, aki azt továbbította a kormánynak. Patrick Strudwick ekkoriban több interjút készített a közösséghez tartozó afgánokkal.

Ők arról számoltak be, hogy bujkálniuk kell a rájuk vadászó tálibok elől, és közülük többeknek már meg is ölték a párját.

Boris Johnson decemberben azt állította, hogy az állatok kimenekítését kérő Nowzad egyesületnek sem adott engedélyt az állatok evakuációjára. A Külügyi Bizottság nemrég kiadott jelentése szerint viszont ennek épp az ellenkezője az igazság.

Az Afganisztánban maradókra a tálibok rémuralma mellett komoly éhínség várt: a hírek szerint többen már gyermekeiket vagy saját szerveiket adják el azért, hogy ételhez jussanak.

Nyitókép: MTI / AP / The Times pool / Jack Hill

#Külföld#lmbtq#afganisztán#evakuálás#állatok#boris johnson

Címlapról ajánljuk