Külföld

Mától már csak oltási igazolvánnyal lehet vonatozni és mozizni Franciaországban

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 12:21

Így akarják elérni, hogy az oltatlanok is beadassák maguknak a koronavírus elleni vakcinát. 

Hétfőtől csak oltási igazolvánnyal mehetnek a franciák ötvennél több főt fogadó nyilvános helyekre, miután életbe lépett az erről szóló jogszabály, amit egy hete fogadott el a francia parlament – jelentette az MTI. Korábban még negatív teszttel is be lehetett lépni a nyilvános helyekre, ezt most megszüntették, és csak a beoltottak, valamint a fertőzésen nemrég átesett emberek számára engedélyezik ezt.

Az új szabály szerint minden 16 éven felülinek igazolnia kell a sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon, hogy hány oltással rendelkezik.

Egy oltás esetén az igazolás mellé egy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet is be kell mutatni. Azokra az oltatlanokra is ez vonatkozik, akik az elmúlt hónapokban átestek a betegségen. Két oltás esetén annak kell negatív tesztet bemutatnia, aki már jogosult a harmadik oltásra, de azt még nem vette fel.

Franciaországban az oltásra jogosultak 94 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millióan) felvette az oltás első adagját, míg 78 százalék a másodikat, 57 százalék (32,2 millióan) pedig a harmadik adagot is megkapta. A kormány kimondott szándéka, hogy az intézkedéssel nyomást gyakoroljon a még 4,5 millió oltatlanra az oltás felvétele érdekében.

Nyitókép: A koronavírussal szembeni védettségi igazolás ellen tüntetnek Párizsban 2022. január 22-én. MTI/AP/Rafael Yaghobzadeh

#Külföld#koronavírus#járvány#oltási igazolás#oltási igazolvány#franciaország#oltatlanok#oltás#vakcina#covid

Címlapról ajánljuk