Külföld

Franciaországban kitiltják az oltatlanokat a nyilvános helyekről

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 17. 12:01

Ezentúl csak egészségügyi intézményekbe és boltokba léphetnek be azok, akik nem kaptak vakcinát.

A francia parlament két hétig tartó heves közéleti vita után vasárnap este elfogadta a koronavírussal szembeni védettségi igazolást felváltó oltottsági igazolásról szóló törvénytervezetet. Ennek értelmében az oltatlanok nem léphetnek be nyilvános helyekre, csak az egészségügyi intézményekbe.

A többszörösen módosított szöveget a nemzetgyűlésben 215 igen szavazattal, 58 nem ellenében, 7 tartózkodás mellett fogadták el, írja az MTI. A jövőben a negatív teszt önmagában nem lesz elegendő ahhoz, hogy ötvennél több főt befogadó nyilvános helyeket – tehát mozikat, koncerttermeket, éttermeket, vonatokat, buszokat – látogathassanak az emberek. Ehhez három oltásra lesz szükség.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülésen és a Jean-Luc Mélenchon által irányított radikális baloldalon kívül végül valamennyi parlamenti párt megszavazta a végső szöveget.

A törvény 16 éves kortól írja elő az oltottsági igazolás használatát, ugyanis 16 éves kortól nem kötelező szülői beleegyezés az oltás felvételéhez. A 12 és 15 év közöttieknek továbbra is elég a védettségi igazolást bemutatni.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai a járvány stabilizálódására utalnak Franciaországban. A naponta feltárt új esetek száma még mindig nagyon magas, de már nem emelkedik a múlt heti rekord fölé, amikor is 24 óra alatt több mit 360 ezer új esetet jelentettek.

A kormány oltási stratégiáért felelős biztosa a L'Express című hetilapnak adott interjúban optimistának mutatkozott a járvány kézben tartásáról, a lakosság magas átoltottsága miatt. Alain Fischer úgy látja, hogy a magas esetszámok ellenére az omikron variáns okozta hullámot „már nagyon jól ellenőrzés alatt” tartja Franciaország, és annak levonulása után, március elejétől „nyugodt időszak” következhet.

Az oltásra jogosultak 94 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millióan) felvette az oltás első adagját, míg 77,5 százaléka a második adagot, 45 százaléka pedig a harmadik adagot is megkapta.

Emmanuel Macron francia elnök korábban arról beszélt, hogy minél jobban meg akarja nehezíteni az oltatlanok életét az országban.

Nyitókép: MTI / AP pool / Michel Euler

#Külföld#emmanuel macron#franciaország#oltatlan#kitiltás#törvény#parlament#covid

Címlapról ajánljuk