Külföld

Legalább hetvenen meghaltak egy jemeni légicsapásban

rtl.hurtl.hu

2022. január 21. 20:58

Egy másik támadás miatt pedig az egész országban leállt az internet. Az iráni támogatottságú hútik szerint Szaúd-Arábia a felelős a történtekért. 

Legalább hetvenen meghaltak és több mint 130-an megsebesültek, amikor légicsapás ért egy jemeni börtönt pénteken – írja a CNN, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) jelentése alapján. A BBC News legalább száz halottról ír. Közben a Szaúd-Arábia vezette koalíció tovább fokozta támadásait a hútik ellen, akik Abu-Dzabiban követtek el dróntámadást.

Hajnalban egy telekommunikációs cég épületét is légicsapás ért, a stratégiai fontosságú Hodeidah kikötővárosban, amitől az egész országban leállt az internet, a NetBlocks nevű szervezet szerint, amely a hálózati zavarokat követi nyomon. A Save the Children szerint legalább három gyerek is életét vesztette.

Az Irán által támogatott síita húti lázadók, akik Jemen nagy részét irányítják, a Szaúd-Arábia vezette koalíciót okolták a légicsapásokért. 

A Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok vezette erők 2015-ben indítottak offenzívát Jemen nemzetközileg elismert kormányának visszaállítására, miután azt a hútik elűzték. A hét elején a koalíció fokozta támadásait, arra válaszul, hogy hútik az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dzabiban rakéta- és dróntámadást hajtottak végre.

A Vöröskereszt a mostani támadásról azt közölte, hogy sürgősségi egészségügyi ellátást küldött két olyan kórházba, amelyekben nagyon sok áldozatot ápolnak.

Szaadai kollégámtól azt hallottam, hogy sok holttest van még a légicsapás helyszínén, és sok az eltűnt ember

– mondta Ahmad Mahat, egy segélyszervezet helyi missziójának vezetője. Jelenleg nem lehet még tudni, hogy hány embert öltek meg – tette hozzá. Az általuk támogatott szaadai kórházat elárasztották a sebesültek, és nem tud többet fogadni – mondta Mahat. 

A nemzetközi segélyszervezetek az internet leállása miatt nehezen tudtak meg részleteket a támadásról – mondta a CNN-nek több segélyszervezet.

A Szaúd-Arábia vezette koalíció nem kommentálta a telekommunikációs épület vagy a börtönt ért légicsapásokat, de pénteken azt közölte, hogy megtámadták a Hodeidah kikötőt, felszámolva „a tengeri kalózkodás és a szervezett bűnözés egyik barlangját”.

A koalíció azt is közölte, hogy pénteken katonai célpontokat támadott meg a fővárosban, Szanaában, azt állítva, hogy a hadműveletet az ellenséges támadásokra reagálva hajtották végre – közölte a szaúdi állami tulajdonú SPA.

Nyitókép: A húti média által közreadott videóból származó képkocka Fotó: EPA/HOUTHI MEDIA OFFICE HANDOUT

 

#Külföld#jemen#húti#légicsapás#börtön#halottak#szaúd-arábia#irán

Címlapról ajánljuk