Külföld

Egy észak-koreai bank elkobzott vagyonából fizetik ki Otto Warmbier szüleit

rtl.hurtl.hu

2022. január 20. 19:05

Az amerikai egyetemistát 2016-os észak-koreai útján letartóztatták, és már kómában volt, amikor visszaadták az Egyesült Államoknak.

Egy, az észak-koreai kormányhoz kötődő bank elkobzott vagyonából kapnak kártérítést annak az amerikai egyetemistának a szülei, akit 2016-ban bebörtönöztek az elzárt országban, majd miután átadták hazájának, meghalt.

A húszas évei elején járó Otto Warmbier turistaként érkezett Észak-Koreába, ahol azzal vádolták meg, hogy megpróbált ellopni egy propagandaplakátot, ezért 15 év munkatáborra ítélték. 2017 júniusában átadták az Egyesült Államoknak, de vegetatív állapotban volt, a vizsgálatok szerint agyi oxigénhiány miatt, és nem sokkal később életét vesztette. Észak-Korea tagadta volna, hogy kínozták volna az egyetemistát, szerintük Otto Warmbier halálához botulizmus vezetett, de ennek az amerikai orvosok nem találták nyomát.

Szüleinek 2018-ban több mint 501 millió dollár kártérítést ítélt meg a bíróság az Egyesült Államokban, de az ítéletnek Észak-Korea nem tett eleget. Most elrendelték, hogy a szülőknek fizessenek ki 240 ezer dollárt abból az összegből, amit a Korea Kwangson Banking Corporation-től koboztak el egy múlt heti döntéssel.

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

#Külföld#észak-korea#otto warmbier#kártérítés#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk