Külföld

Bosznia-Hercegovina miatt kéri számon harminc EP-képviselő a magyar biztost

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 13:59

Deutsch Tamás vette védelmébe Várhelyi Olivért, aki szerinte a feszültség enyhítésére figyelmeztetett.

Az Európai Parlament harminc képviselője Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos tevékenységével kapcsolatban levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez – írja a 444. Azt kérdezik Ursula von der Leyentől, hogy Várhelyi Olivér munkája összhangban van-e az EU Bosznia-Hercegovinára vonatkozó hivatalos politikájával és a bővítési biztos szerepével, illetve várható-e belső vizsgálat vele kapcsolatban.

Ez azért merült fel, mert a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje lépéseket tett Bosznia-Hercegovina szétszakítása érdekében, a köztársaság vezetője, Milorad Dodik pedig a magyar kormányban lelt partnerre törekvéseihez. A képviselők levele szerint a magyar kormány aktívan támogatja Dodik kampányát, Várhelyi Olivér pedig nyíltan tárgyal vele Bosznia-Hercegovina feloszlatásáról.

A biztossal szembeni fellépést Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője kezdeményezte, aki úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy egy uniós biztos az EU érdekeivel és hivatalos politikájával szöges ellentétben azon dolgozik, hogy aláássa a törékeny békét.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője erre úgy reagált, hogy a Cseh Katalin által megfogalmazott állításokat az Európai Unió bosznia-hercegovinai delegációja, és maga Várhelyi Olivér is a leghatározottabban cáfolta: utóbbi arra hívta fel november végi bosznia-hercegovinai látogatásán minden vezető figyelmét, hogy lépéseket kell tenniük a feszültség enyhítésére.

A Népszava ugyanakkor múlt heti cikkében idézte a háromtagú bosznia-hercegovinai államelnökség többi tagjának nyilatkozatait, közülük a bosnyák Sefik Dzaferovic úgy fogalmazott, hogy „Orbán Dodik megmentésével politikai szövetségesének akar segíteni, aki révén befolyást gyakorol Európának erre a részére”.

Az amerikai külügy múlt héten bejelentette, hogy gazdasági szankciókat vetettek ki Dodikra, minden tulajdonát és érdekeltségét zárolják az Amerikai Egyesült Államokban.

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

#Külföld#európai unió#európai bizottság#várhelyi olivér#cseh katalin#bosznia-hercegovina#milorad dodik

Címlapról ajánljuk