Belföld

Varga Judit szerint a magyar kormány nem tartja rossznak a homoszexualitást vagy a nemváltást

rtl.hurtl.hu

2022. február 4. 10:07

Az igazságügyi miniszter azt írta az Európai Bizottságnak küldött levelében, hogy „jogi köntösbe bújtatva, de egyértelműen politikai alapon” támadják Magyarországot.

Varga Judit igazságügyi miniszter 58 oldalon át érvel az Európai Bizottságnak küldött levelében amellett, hogy szerinte miért nem köthet bele az Európai Bizottság a pedofiltörvényként ismertté vált törvénymódosításba – írta a 444.hu.

A módosítások értelmében tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja. Az új szabályok azt is tiltják, hogy megjelenítsék, népszerűsítsék „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást”, azonban az több hónap alatt sem derült ki, pontosan mit is jelent a népszerűsítés.

Orbán Viktor azt állította, hogy e törvény miatt nem kap Magyarország pénzt az EU újjáépítési alapjából, bár ezt az elméletét Ursula von der Leyen bizottsági elnök visszautasította.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a törvény számos pontja ellen. Az ilyen eljárások levelezéssel indulnak, és ha a Bizottságot két levélváltás után sem győzi meg a kormány, akkor az EU Bíróságához fordulhat.

A Bizottság december 2-án küldte el a második levelét ebben az ügyben, és két hónapja volt a kormánynak válaszolni. A határidő utolsó napján, február 2-án küldte el Varga Judit a válaszát. 

Ha ezzel sem győzi meg Varga a Bizottságot, akkor a Bíróság elé megy a törvény, és a per vége akár pénzbüntetés is lehet, ha a magyar kormány nem módosítja a kifogásolt paragrafusokat.

Varga Judit a válaszának elején rögzíti, hogy szerinte méltatlan az egész eljárás, és a Bizottság „jogi köntösbe bújtatva, de egyértelműen politikai alapon” támadja Magyarországot.

A miniszter szerint ezt a törvényt muszáj volt a parlamentnek elfogadnia, 

mert 2020 decemberében belerakták a magyar alkotmányba, hogy „Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”. 

Varga Judit azzal is érvel, hogy félreértik a törvényt a Bizottságban, mert az egyáltalán nem olyan szigorú, mint feltételezik. Külön kitér például arra, hogy 

a műsorok és tartalmak korlátozása csak akkor szükséges, ha azoknak „meghatározó eleme” a nemváltás, homoszexualitás népszerűsítése.

Tehát ha egy filmben egy mellékszereplő meleg, attól még nem kell feltétlenül este 10 után vetíteni.

A miniszter érvelése szerint tévesen gondolja az Európai Bizottság, hogy a nemváltás vagy a homoszexualitás a kormány szerint rossz dolog, és ezért korlátozzák a megjelenítését. Varga szerint ebben nem foglalt állást a magyar törvényhozás, csupán azt mondta ki, hogy a témát részletező tartalmak károsan befolyásolhatják a kiskorúakat. 

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#európai unió#európai bizottság#varga judit#igazságügyi miniszter#levél

Címlapról ajánljuk