Külföld

Novak Djokovic maradhat Ausztráliában

rtl.hurtl.hu

2022. január 10. 7:17

A bíróság elrendelte a szerb teniszező szabadon engedését, és visszaadta belépési engedélyét az országba. 

Novak Djokovic megnyerte hétfői fellebbezési tárgyalását Ausztráliában, így maradhat az országban, ahova a ausztrál nyílt teniszbajnokságra érkezett – közölte a CNN és a BBC. Az ügyében döntő Anthony Kelly bíró elrendelte, hogy harminc percen belül engedjék szabadon a szerb teniszezőt, akinek visszaállította a vízumát, amit azután vettek el tőle, hogy belépett az országba. Így most törvényesen tartózkodhat ausztrál földön.

Djokovic az előző héten jelentette be, hogy részt vesz az év első Grand Slam-tornáján Melbourne-ben, miután különengedélyt kapott a beutazásra, miután a közismerten oltásellenes teniszező nem igazolta, hogy beadatta volna magának a koronavírus elleni vakcinát, ami amúgy a beutazás feltétele lett volna. A hír nagy felháborodást okozott Ausztráliában, ahol a határőrség azonnal őrizetbe vette, amikor megérkezett a melbourne-i repülőtérre, elvették vízumát, és kiutasították az országból.

Az eset diplomáciai botrány okozott, ügyvédei azonban fellebbeztek, és a világranglistát vezető teniszező azóta egy menedékkérőknek fenntartott hotelben várta, hogy a bíróság döntsön az ügyében.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Djokovic részt vesz-e a teniszbajnokságon. Az ausztrál szövetségi kormánynak elvileg lehetősége van arra, hogy újra visszavonja a teniszező vízumát. Scott Morrison kormányfő nem sokkal a bíróság döntése előtt még nem válaszolt arra a kérdésre, hogy megteszik-e ezt a lépést, és újra kiutasítják az országból a szerb teniszezőt – írta a BBC.

A kormányt képviselú jogász, Chris Tran annyit közölt, hogy elképzelhető, hogy a bevándorlásügyi miniszter újra visszavonja Djokovic vízumát.

Djokovic arra hivatkozva kapott felmentést a kötelező oltás alól a teniszbajnokság szervezőitől, és a versenynek otthont adó Victoria államtól, hogy december közepén covidos lett, és emiatt nem kell beoltatnia magát a koronavíruselleni vakcinával. Az ausztrál kormány azonban még tavaly novemberben egy levélben azt tudatta a szervezőkkel, hogy a fertőzés nem elegendő ok arra, hogy egy beutazó mentességet kapjon az oltás alól. 

Nyitókép: Novak Djokovic egyik támogatója a hotel előtt, ahol elszállásolták. Fotó:  REUTERS/Loren Elliott

 

#Külföld#novak djokovic#koronavírus#oltás#vakcina#ausztrália#ausztrál nyílt teniszbajnokság#vízum#beutazási engedély

Címlapról ajánljuk