Sport

„A szabályok mindenkire vonatkoznak” – diplomáciai botrányt okozott Djokovic kitiltása

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. január 6. 15:50

Szerbia bekérette az ausztrál nagykövetet, a szerb elnök „zaklatásról” beszél, az ausztrál kormányfő hajthatatlan. Bár vízumát törölték, Djokovic egyelőre maradhat Ausztráliában, míg egy bíróság dönt az ügyében. 

Az ausztráliai szerb nagykövetség diplomatái csütörtökön hivatalos tiltakozást nyújtottak be az ausztrál kormánynak, a szerb kormány pedig bekérette az ausztrál nagykövetet, miután az ausztrál szövetségi hatóságok nem engedték be az országba Novak Djokovicot. Az ausztrál nyílt teniszbajnokságra érkezett szerb teniszezőt leszállás után megfosztották vízumától, és deportálás vár rá, mert nincs beoltva a koronavírus ellen.

Aleksandar Vucic szerb elnök az Instagram-oldalán közölte, hogy személyesen beszélt Djokoviccsal, és közölte vele, hogy a szerb kormány „mindent megtesz” érte. Az államfő „zaklatásnak” nevezte, ami a teniszsztárral történik, és jelezte, hogy „Szerbia harcolni fog Novakért”. A szerb sajtóban megjelent hírek szerint Vucic személyesen kérette be a belgrádi ausztrál nagykövetet, hogy Djokovic szabadon engedését követelje, a teniszező apja pedig tüntetést szervezett a belgrádi parlament elé csütörtök délutánra.

Scott Morrison ausztrál kormányfő elutasította a vádat, hogy Djokovic zaklatásnak lenne kitéve, és a diplomáciai tiltakozásra reagálva közölte, hogy annak semmi köze Szerbiához, csak a határvédelmi jogszabályokat tartatják be. Morrison korábban már kijelentette, hogy „a szabály az szabály, főleg a határral kapcsolatosak”, és azok „mindenkire vonatkoznak”.

Morrison idézte az ausztrál egészségügyi miniszter levelét, amit az ausztrál nyílt teniszbajnokság szervezőinek írt még 2021 novemberében. A sajtónak is kiszivárogtatott levélben a miniszter tudatta, hogy Ausztráliába csak teljesen beoltott emberek léphetnek be, és közölte az is, hogy a korábbi koronavírus-fertőzés nem helyettesíti az oltást.

Az ausztrál kormányfő hangsúlyozta, hogy nem pécézték ki maguknak Djokovicot, de elemzők gyanúja szerint politikai okok is állhatnak a teniszező kitiltása mögött. A hír, hogy a világelső oltás nélkül játszhat a tenisztornán, mert mentességet kapott, hatalmas felháborodást váltott ki Ausztráliában, az újraválasztására készülő Morrison számára Djokovic „könnyű célpont” volt.

Azonnal őrizetbe vették

Djokovic szerdán, helyi idő szerint este 11:30-kor érkezett meg egy 14 órás repülőút után Melbourne-be, ahol a repülőtéren a határőrség megállította, majd elvették a vízumát, és több órán át tartották fogva. Onnan egy korábban karanténhotelnek használt szállodába vitték, ahol jelenleg menedékkérőket és menekülteket tartanak fogva.

Novak Djokovic az ausztrál határőrség pultja előtt, a melbourne-i repülőtéren, 2022 január 5-én. Fotó: via REUTERS

Djokovic ügyvédjei csütörtökön egy szövetségi bíróságon fellebbeztek a kiutasítása ellen. Az ügyben döntő bíró végül a helyi idő szerint estig nyúló meghallgatáson a deportálás ideiglenes elhalasztását rendelte el. A bevándorlásügyi minisztert képviselő jogász közölte, hogy az ausztrál kormány nem tiltakozik a halasztás ellen.

Anthony Kelly bíró hétfőre halasztotta az ügy további tárgyalását, és jelezte, hogy „erősen hajlik arra”, hogy gyors döntést hozzon. A teniszbajnokság egy héttel később kezdődik, és a szervező Tennis Australia jelezte, azt szeretnék, ha kedden már döntés születne, hogy legyen idejük Djokovic helyére másik versenyzőt találni, ha végül deportálják.

Kelly bíró ezzel kapcsolatban közölte, hogy ezt az időkorlátot nem fogja betartani. Kijelentette:

Nem fogja itt a farok csóválni a kutyát.

A bírósági eljárásnak komoly következményei lehetnek Djokovic számára, akit a vízumának eltörlése miatt akár három évre is eltilthatják az országba való belépéstől – mondta a The Age című ausztrál lapnak egy bevándorlási ügyekkel foglalkozó jogász. 

Orvosi mentesség

Djokovic kedden jelentette be, hogy engedélyezték számára a melbourne-i tornán való részvételt, mert oltási mentességet kapott. A versenyen a szabályok szerint csak teljesen beoltott versenyzők, stábtagok és nézők vehetnek részt, de a szervezők közlése szerint lehetőség van orvosi mentességet kérni, és Djokovic ezt megkapta.

Az engedély megadásáról két független orvosi panel dönt névtelenül benyújtott kérvények alapján. Az AP amerikai hírügynökség cikke szerint ezt a lehetőséget azért vezették be, hogy Djokovic részt vehessen a versenyen.  

Az alternatív gyógyászat híveként ismertté vált szerb teniszező a járvány kitörése után oltásellenes nyilatkozatokat tett, és ellenezte a különböző korlátozó intézkedések bevezetését. 2020 nyarán járványintézkedések nélküli teniszversenyt szervezett Szerbiában és Horvátországban, de azt fel kellett függeszteni, miután többen, köztük ő és felesége is covidos lett.

A nemzetközi sajtóban megjelent hírek szerint a teniszező arra hivatkozva kaphatta meg a mentességet és a beutazási engedélyt a versenynek otthont adó Victoria államtól, hogy átesett a betegségen, és emiatt nincsen szüksége oltásra. A határ ellenőrzése azonban a szövetségi hatóságok felelőssége, és az ő szabályaik szerint a korábbi fertőzés nem ad felmentést a kötelező oltás ellen.

A melbourne-i torna vezetője, Craig Tiley korábban közölte, hogy a jogszabályok miatt nem árulhatja el, pontosan milyen egészségügyi okok állnak a Djokovicnak adott mentesség háttérben, és arra biztatta a teniszezőt, hogy megérkezése után ezt árulja el. Eddig ez nem történt meg.

Nadal: Djokovic magának köszönheti

A nagy felháborodást kiváltó üggyel kapcsolatban megszólalt Djokovic egyik legnagyobb vetélytársa, Rafael Nadal is. A spanyol teniszsztár egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Djokovic „gond nélkül játszhatna”, ha beoltatta volna magát, hiszen „hónapok óta tudta a feltételeket”. Nadal közölte:

Hozott egy döntést, amit mindenki szabadon megtehet, de annak vannak következményei.

A teniszező hozzátette, hogy teljesen érthető az ausztrálok felháborodása, hiszen a világ legszigorúbb korlátozásait viselték el a járvány miatt.

Jobban teszi, ha nem játszik?

A szerb teniszező híres arról, hogy sok helyen nehezen tudta megszerettetni magát a közönséggel, de a melbourne-i bajnokság kivétel volt, ott évek óta nagy szeretettel fogadták. Djokovic már kilenc alkalommal nyerte meg az év első Grand Slam-tornáját, ami a kedvenc teniszbajnokságának számít.

Nivak Djokovic, miután megnyerte a 2021-es ausztrál nyílt teniszbajnokságot. Fotó: REUTERS/Kelly Defina

A kivételezés miatt azonban félő, hogy ellenséges közeggel találná szembe magát, ha pályára lépne. Az ausztrálok körében hatalmas felháborodást okozott a hír, hogy mentességet kapott a kötelező oltás alól, különösen Melbourne-ben, ahol a világ leghosszabb ideig tartó lezárásait kellett elviselniük az embereknek: a kijárási tilalmak miatt több mint 260 napot voltak kénytelenek az otthonaikban eltölteni, ahonnan csak bevásárolni mehettek ki.

Az ausztrálok legendás teniszjátékosa, Rod Laver – akinek nevét viseli a melbourne-i teniszaréna – a helyi sajtónak nyilatkozva kijelentette, Djokovic számíthat rá, hogy a közönség ellenszenvvel fogadja majd a pályán.

Igazán csúnya lehet

– közölte Laver, aki szerint a helyiek biztosan szeretnék látni, hogy játszik, de nem tudják elnézni neki, hogy nem „a helyes úton” érte el, hogy részt vehessen a bajnokságon.

Nyitókép: Novak Djokovic a 2019-es ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Fotó: REUTERS/Lucy Nicholson

#Sport#Külföld#novak djokovic#tenisz#koronavírus#covid#járvány#oltás#kötelező oltás#ausztrália#szerbia#ausztrál nyílt teniszbajnokság

Címlapról ajánljuk