Gazdaság

Az egész világ érezni fogja az omikron miatti kínai lezárásokat

rtl.hurtl.hu

2022. január 20. 10:21

Az Eurasia Group kockázatelemző cég vezetői a 2022-es év legnagyobb globális geopolitikai kockázatának nevezték a kínai zéró covid stratégiát. A szakértők attól tartanak, hogy soha nem látott zavarokat fog okozni a globális ellátási láncban.

Kína minden országnál szigorúbb intézkedésekkel akadályozta meg eddig, hogy a világ legnépesebb országában elterjedjen a koronavírus, és ez egészen mostanáig hatékonynak bizonyult. Kínában sokkal kevesebb covidos megbetegedést és halálesetet jegyeztek fel, mint a világ többi országában, 2020-ban és 2021-ben a „zéró covid” stratégiának köszönhetően tovább működhettek a kínai gyárak, és a kínai gazdaság is növekedett, szemben a világ többi nagy országával.

Az omikron azonban ennek véget vethet. A rendkívül gyorsan terjedő vírusvariáns már megjelent az országban, ahol válaszul legalább húszmillió embert zártak több városban is az otthonukba, hogy megakadályozzák egy nagyobb járvány kitörését a februárban kezdődő pekingi téli olimpia előtt.

Gazdasági elemzők most attól tartanak, hogy az omikron terjedése miatt újabb, széleskörű lezárások várhatók Kínában, és a korábbi évekkel ellentétben idén már a globális ellátási láncban kulcsszerepet játszó gyárakat és kikötőket is kénytelenek lesznek lezárni a kínai hatóságok, amit az egész világ meg fog érezni

Kínának nem nagyon van más választása, ha a különösen nehezen kordában tartható omikron terjedni kezd. A kínai Sinovac vakcina ugyanis nem véd az omikron variáns ellen, így az azzal oltott kínaiak gyakorlatilag teljesen védtelenek az új variánssal szemben. Míg a nyugati vakcinákat használó országok megpróbálnak együttélni az oltott embereket nem annyira veszélyeztető omikronnal, Kína ezt nem teheti meg.

A lakosságnak gyakorlatilag nincsen antiteste az omikron ellen. Két éven át lezárva tartani az országot jóval kockázatosabbá tette a nyitást

írta egy jelentésében az Eurasia Group. A politikai kockázatelemző cég vezetői a 2022-es év legnagyobb globális geopolitikai kockázatának nevezték a kínai zéró covid stratégiát, ami szerintük további lezárásokhoz vezethetnek Kínában, és súlyos gazdasági zavart okozhat Kínában és a világon.

A HSBC brit befektetési bank ázsiai gazdasággal foglalkozó szakértője, Frederic Neumann a cég ügyfeleinek küldött elemzésében arra figyelmeztetett, hogy soha nem látott zavarokhoz vezethet a globális ellátási láncban, ha az omikron elterjed Ázsiában, és leállnak a gyárak.

A Samsung és Micron chipgyártók már bejelentették, hogy a Hszian városában életbe léptett lezárások gyártási gondokat okoztak, továbbá a német Volkswagen és a japán Toyota autógyártó cégek is közölték, hogy az omikron miatt bevezetett intézkedések miatt le kellett állítaniuk a termelést Tianjin városában lévő gyáraikban.

Közben négy nagy kínai kikötővárosban is kisebb lezárásokat kellett elrendelniük a hatóságoknak, hogy megakadályozzák az omikron terjedését, és már azok is jelentős késéseket okoztak, hiába maradtak nyitva a kikötők – írta a Loadstar című szaklap. 

Nyitókép: Sanghaj kikötője. Fotó:  REUTERS/Aly Song

#Gazdaság#Külföld#kína#omikron#lezárások#ellátási lánc#kikötő#covid#korlátozások#járvány

Címlapról ajánljuk