Sport

Most először szerepel nyíltan nembináris sportoló a téli olimpián

rtl.hurtl.hu

2022. február 3. 10:57

Történelmet ír a 31 éves műkorcsolyázó, Timothy LeDuc.

Történelmet írhat Pekingben Timothy LeDuc amerikai műkorcsolyázó, aki az első nyíltan nembináris sportoló lesz a téli oilmpián – írta az amerikai sajtó. A 31 éves versenyző azután indulhatott el páros számban az olimpián, hogy partnerével, Ashley Cain-Gribble-el tavaly megnyerte az amerikai országos bajnokságot.

LeDuc 2019-ben is történelmet írt. Akkor ő volt az első nyíltan meleg versenyző, aki műkorcsolyában megnyerte az országos bajnokságot, szintén Cain-Gribble oldalán.

LeDuc nyilatkozataiban reményének adott hangot, hogy a részvételéről szóló hírek kapcsán nem arról fognak beszélni, hogy ő az első nyíltan és bevallottan nembináris versenyző a téli olimpián, hanem arról, hogy most már 

az LMBTQ közösségbe tartozó sportolók nyíltan felvállalhatják magukat. 

Mint elmondta:

Mindig is itt voltunk, mindig is részesei voltunk a sportoknak, csak ezt nem mindig vállalhattuk fel nyíltan.

Ezzel kapcsolatban az AP amerikai hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a tavaly megrendezett tokiói nyári olimpián három nyíltan transznemű sportoló vett részt, valamint a kanadai női labdarugóválogatott tagjaként a középpályás Quinn az első nembináris és transznemű sportoló lett, aki érmet nyert az olimpián. És mellettük legalább 186 nyíltan meleg sportoló volt a nyári játékokon.

Nyitókép: Timothy LeDuc gyakorol a pekingi téli olimpia színhelyén, 2022. fenruár 3-án. Fotó: Valery Sharifulin/TASS via Reuters Connect

#Sport#Külföld#egyesült államok#peking 2022#peking#téli olimpia#nembináris#lmbtq

Címlapról ajánljuk