Külföld

Néhány héttel a téli olimpia előtt lezárták a Peking melletti várost az omikron miatt

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 15:13

A 14 milliós Tiencsinbe nem lehet utazni vonattal, taxival, busszal és a várost is csak engedéllyel, valamint negatív vírusteszttel lehet elhagyni. 

Hat kínai városban is korlátozó intézkedéseket vezettek be az omikron variáns rendkívül gyors terjedése miatt – írta az AP.  

Az egyik érintett nagyváros, a 14 milliós Tiencsin alig több mint 100 kilométerre fekszik a téli olimpiára készülő Pekingtől. 

A korlátozások következtében Tiencsinbe nem lehet utazni vonattal, taxival, busszal és a várost is csak engedéllyel, valamint negatív vírusteszttel lehet elhagyni. 

Az autópályákat már korábban lezárták. 

A többi öt városban összesen több mint 20 millió embert érintenek a korlátozások. Kínában egyébként a lakosság több mint 85 százaléka már be van oltva. 

Az omikron terjedése azért különösen aggasztó, mert február 4-től Peking rendezi a téli olimpiát. Az AP cikkében emlékeztetnek: a júliusi tokiói olimpia idején a delta változat okozott problémákat, de a szigorú intézkedések – például a nézők kitiltása – többnyire hatékonyak voltak. 

Márpedig a pekingi szabályok még a tokióinál is szigorúbbak lesznek.

A versenyek egy olyan zárt rendszerben zajlanak majd, amely megakadályozza a külvilág és az olimpiai sportolók, újságírók, alkalmazottak közötti kapcsolatot.

A buborékon belül lévők például speciális járműveken utaznak majd a szállodák és a verseny helyszínei között. Aki elhagyja a zárt környezetet, három hétre karanténba kerül. A rendőrség azt kérte: aki egy olimpiai járművel ütközött, ne közelítse meg a balesetben érintett embereket, hanem várja meg, amíg egy speciális csapat kezeli a helyzetet.

Nyitókép: Vu Hong/MTI/EPA

#Külföld#tiencsin#kína#téli olimpia#lezárás#koronavírus

Címlapról ajánljuk