Sport

Nem engedték be Ausztráliába Djokovicot, nem indulhat az Aus Openen

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 5:35

A férfi világranglistát vezető szerb teniszező nincs beoltva koronavírus ellen és nem bizonyította be, hogy ennek orvosi oka van. Ügyvédei fellebbeznek.

Órákig a melbourne-i reptéren, egy elkülönített szobában várakozott a férfi teniszezők világranglistáját vezető szerb Novak Djokovic arra, hogy beengedjék Ausztráliába, végül a hatóságok megtagadták tőle a belépést. Nyolc óra várakozás után elhagyta a repülőteret és egy karanténszállóba költözött, ügyvédei fellebbeztek a kiutasítás ellen..

Az ausztrál nyílt bajnokságon címvédő, húszszoros Grand Slam-bajnok sztárjátékos helyi idő szerint 23.30 órakor (közép-európai idő szerint 13.30-kor) szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. 

A kilencszeres bajnok világelső kedden jelezte, hogy részt vesz a melbourne-i viadalon, miután a szervezők – akut egészségi problémájára hivatkozva – különengedélyt adtak neki az indulásra. A felmentést arra hivatkozva kapta meg, hogy az Australian Openen minden résztvevőtől elvárják, hogy be legyen oltva a koronavírus ellen.

Djokovic azonban felmentést kapott ez alól. Azzal érvelt, hogy orvosi okok miatt nem lehet beoltani, ezen okok alátámasztására azonban magánélete védelmére hivatkozva nem volt hajlandó bizonyítékokkal előállni. Állítólag arra hivatkozik, hogy tavaly átesett a fertőzésen.

Az év első Grand Slam tornájának otthont adó Victoria állam hatósága megtagadta a belépést Djokovictól, ezután eldőlt, hogy nem kap vízumot. Scott Morrison miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, várja a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a világelső igényét.

Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre

 – jelentette ki a kormányfő a nap folyamán. 

A különengedély híre élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, ahol a 16 év feletti lakosság 90 százaléka már két vakcinát kapott a koronavírus ellen. Az ausztrál nyílt bajnokság január 17-én kezdődik.

Nyitókép: A szerb Novak Djokovic az orosz Andrej Rubljov ellen játszik a torinói ATP-világbajnokság férfi egyesének zöld csoportjában 2021. november 17-én. – Fotó: MTI / EPA / ANSA

#Sport#tenisz#novak djokovic#koronavírus#oltás#australian open#ausztrália

Címlapról ajánljuk