Külföld

Visszakerült családjához az afgán kisgyerek, akit a kabuli reptér kerítésén adtak át egy katonának

rtl.hurtl.hu

2022. január 9. 10:58

Nagyapja 950 dollárnak megfelelő afgán afgánit fizetett érte, de vitt egy bárányt is a megtalálónak. Az átmeneti szülők alig akarták elengedni a gyereket, úgy tervezték, felnevelik.

Visszakerült családjához az a kisfiú, akit az amerikai csapatok kivonulása okozta kabuli káosz idején adtak át egy katonának a repülőtér kerítésén keresztül – írta a Reuters. 

Sohail Ahmadi mindössze két hónapos volt, amikor augusztus 19-én eltűnt. Aznap több ezren próbáltak repülővel elmenekülni Afganisztánból, attól tartottak ugyanis, hogy a tálib hatalomátvétel után megtorlás éri őket. A reptéren feltorlódott tömegben többeket agyontapostak, de volt, aki az után vesztette életét, hogy lezuhant egy felszálló repülőgépről, amelyre kívülről mászott fel. 

A fiú apja, Mirza Ali Ahmadi – aki biztonsági őrként dolgozott az Egyesült Államok nagykövetségén–, feleségével, Surayával amiatt aggódott, hogy a két hónapos gyereküket összenyomja a tömeg. A repülőtér kapujához közeledve ezért úgy döntöttek, hogy átadják a gyereket egy katonának a kerítésen keresztül, így a gyerek biztonságban lesz, amíg a hátralévő öt métert megteszik a bejáratig. Csakhogy a tálib biztonsági erők éppen ezután szorították vissza a tömeget, így még fél óra kellett, mire bejutottak a reptérre. Akkor pedig a gyerek már nem volt sehol.  

Kétségbeesetten keresni kezdték a kisfiút, de azt mondták nekik, hogy valószínűleg már elvitték a gyereket az országból, 

így Mirza Ali Ahmadi családjával együtt felszállt az egyik Egyesült Államokba tartó gépre. 

„Megtartom ezt a babát”

Hónapokkal később derült csak ki, hogy a gyereket a 29 éves, taxisként dolgozó Hamid Safi találta meg a repülőtéren. (Ő éppen bátyja családját fuvarozta, akiket szintén evakuáltak Afganisztánból.) Amikor meglátta a síró kisfiút a földön, megpróbálta megtalálni a szüleit, de miután ez nem járt sikerrel, hazavitte, és úgy döntött, hogy sajátjaként felneveli. 

Neki ugyanis eddig három lánya volt, de mindig arra vágyott, hogy legyen egy fia is. 

„Megtartom ezt a babát. Ha megtalálják a családját, odaadom nekik. Ha nem, akkor magam nevelem fel” – mondta a Reutersnek még november végén. 

A gyereket Mohammad Abednek hívták, a családról pedig több képet is felraktak a Facebookra. A szomszédok az eltűnt gyerekről szóló híreknek köszönhetően felismerték a kisfiút, és egy kommentben jelezték a Reutersnek, hogy tudják, hol van. 

A fiú apja ekkor arra kérte még Afganisztánban élő apósát, Mohammad Qasem Razawit, hogy keressék meg Safit, és kérjék meg, hogy adja vissza a kisfiút a családnak. Razawi azt mondta, hogy két napot és két éjszakát utazott a fővárosba, a taxisnak pedig ajándékokat is vitt, köztük egy levágott birkát, több kiló diót és ruházatot. 

Safi azonban nem volt hajlandó elengedni Sohailt, és ragaszkodott hozzá, hogy családjával együtt evakuálják őket Afganisztánból. 

A rendőrség nem nyomozott, de segített megegyezni

A nagyapa végül felvette a kapcsolatot a helyi tálib rendőrséggel, hogy emberrablás miatt feljelentést tegyen. A taxis természetesen tagadta a vádakat, arra hivatkozott, hogy ő csak gondoskodott a babáról, nem pedig elrabolta. A panaszt kivizsgálták és elutasították, de a helyi rendőrség parancsnoka szerint végül ők segítettek a megegyezésben is, amelyet egy hüvelykujj-lenyomattal hitelesített szerződéssel szentesítettek. 

A fiú családja ugyanis végül beleegyezett abba, hogy Safinak mintegy 100 000 afgán afgáni, azaz 950 dollár kártalanítás jár az öt hónapig tartó gondozásért. A rendőrség jelenlétében a gyereket végül visszaadták a rokonoknak. 

A fiú nagyapja azt mondta, Safit és családját nagyon megviselte Sohail elvesztése, de megpróbálta megvigasztalni őket: 

Biztosítottam őket arról, hogy mindketten fiatalok, Allah fiúgyermeket fog adni nektek. Nem egyet, hanem többet. 

Ahmadi és családja egyébként december elején költözhettek el a katonai bázisról egy michigani lakásba, remélik, hamarosan legkisebb gyerekük is az Egyesült Államokba érkezik. 

Nyitókép: Safi, a kisfiút hónapokig nevelő taxisofőr visszaadja a kisfiút a nagyapának. Fotó: Ali Khara/Reuters

#Külföld#afganisztán#kabul#kabuli reptér#kerítés#katona#kisgyerek

Címlapról ajánljuk