Külföld

Kivonultak a hívek, amikor a járványügyi intézkedések ellen prédikált egy olasz pap

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 18:27

Egyikük még oda is kiabálta neki, hogy „tanuljon meg papként viselkedni”. Colombo atya rendszeresen tesz vitatott kijelentéseket.

Kivonult a hívek egy része a miséről szilveszter napján a Milánó melletti Casorate Primóban, amikor a plébános a járványügyi intézkedéseket kezdte bírálni – tudósít az Euronews. A pap, Tarcisio Colombo kifogásolta, hogy védettségi igazolvánnyal próbálják rávenni az olaszokat az oltás felvételére, és arról is beszélt, hogy szerinte járványterjesztőknek bélyegzik az oltatlanokat. Ekkor mintegy húszan álltak fel és mentek ki a miséről, egyikük még oda is kiabált a plébánosnak, hogy „tanuljon meg papként viselkedni”.

Az egyik résztvevő, a 66 éves Graziella Checchi azt mondta:

Ahogy meghallottam, hogy erről beszél, nem bírtam szó nélkül hagyni. Én voltam az első, aki felállt, de ahogy kiléptem a templomból, láttam, hogy mások is csatlakoztak hozzám.

Egy névtelenséget kérő hívő azt mondta: azzal, hogy a pap olyan dolgok ellen prédikál, mint a vakcinák, amelyek felvétele állampolgári kötelesség, kárt okoz a gyülekezetének.

Rólunk, akik kimentünk, azt mondta, hogy nem vagyunk képesek meghallgatni az eltérő véleményeket, de a szószéken az evangéliumot kell hirdetni, nem politizálni

– tette hozzá.

Colombo atya a történtek után nem nyilatkozott, de korábban már tett olyan kijelentést, hogy nem fogja elárulni, be van-e oltva. Ezután a hívek közül többen azt mondták, hogy nem fognak áldozni.

A cikk szerint nem ez az első eset, hogy a plébános vitatott kijelentéseket tett. 2019-ben az egyházközség egyik tagja tüntetett is a templom előtt, miután a pap szentbeszédében és hírlevelében is szidalmazta Greta Thunberget. A 76 éves Silvia de Martini akkor azt mondta:

Tiltakozom a plébánosunk szégyenteljes kijelentései ellen, amelyekkel odáig merészkedett, hogy Greta Thunberg támogatóit birkának, őt pedig veszélyesnek nevezte. Először is, alapvetően elutasítom, hogy így beszélt egy tizenéves lányról, de mindenekelőtt azt gondolom, hogy keresztényként vigyáznunk kell a Földre, amit Isten ránk bízott.

Colombo atya a hírlevelébe gyakran másol be cikkeket, amelyek az LMBTQ emberek jogaival, politikusokkal vagy a szexuális felvilágosítással kapcsolatban fogalmaznak meg bírálatot. „Az, hogy középkori, enyhe kifejezés rá” – panaszkodott De Martini, hozzátéve, hogy korábban virágzó közösségük volt ötszáz taggal, ami azóta maroknyi emberre csökkent.

De Martini és több hívő is rendszeresen ír panaszleveleket a plébános miatt, de az érsekség szóvivője közölte: nem tesznek fegyelmi lépéseket Colombo atya szilveszter napi miséje után.

Nyitókép: Google Utcakép

#Külföld#olaszország#katolikus egyház#koronavírus

Címlapról ajánljuk