Külföld

Az atomháború elkerüléséről adott ki nyilatkozatot a világ öt atomhatalma

rtl.hurtl.hu

2022. január 3. 14:36

Kína, Oroszország, Franciaország, az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok szerint egy atomháborút nem lehet megnyerni.

Közös nyilatkozatot tett a világ öt atomhatalma, Kína, Oroszország, az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország arról, hogy el kell kerülni az atomfegyverek további terjedését és az atomháborút.

A nyilatkozat szerint egy atomháborút nem lehet megnyerni, és soha nem is szabad megvívni. Az atomfegyvereknek, amíg léteznek, védelmi célokat, az agresszió elrettentését és a háború megelőzését kell szolgálniuk.

A nyilatkozatot aláíró államok kifejezik szándékukat az együttműködésre minden állammal annak érdekében, hogy olyan biztonsági környezetet teremtsenek, ami előmozdítja az atomfegyverek leszerelésének folyamatát. A stabilitás és kiszámíthatóság megerősítésével, a kölcsönös megértés és bizalom növelésével szándékoznak megelőzni egy olyan fegyverkezési háborút, ami senki számára nem jár előnnyel, de mindenkit veszélyeztet – áll a dokumentumban.

Az öt aláíró állam állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A Reuters hírügynökség emlékeztet, hogy a nyilatkozatra az Oroszország és a nyugati országok közti feszültség felerősödése közepette került sor, miután Oroszország jelentős haderőt vezényelt az ukrán határra.

Nyitókép: a Szovjetunió első tömeggyártású taktikai nukleáris bombáját, az RDS-4-et mintázó emlékmű Moszkvában – MTI/EPA/Makszim Sipenkov

#Külföld#atomfegyver#atomháború#nyilatkozat#oroszország#kína#franciaország#egyesült királyság#amerikai egyesült államok

Címlapról ajánljuk