Külföld

Rövidebb karanténnal próbálják elejét venni a súlyos munkaerőhiánynak Európában

rtl.hurtl.hu

2022. január 2. 18:46

A britek és a franciák negatív teszteredményt is előírnak. 

A karantén lerövidítésével igyekeznek elébe menni az európai államok annak, hogy a koronavírus omikron variánsának terjedése megbénítsa a létfontosságú szolgáltatásokat és a gazdaságot – írja a Politico.

A görög kormány csütörtökön bejelentette, hogy a korábbi tíz napról a felére csökkentik a karantént a tünetmentes koronavírus-fertőzötteknél, ami összhangban áll az amerikai járványügyi központ intézkedésével. Ugyancsak az amerikai példát követik azzal a szabállyal, hogy az ötnapos otthoni karantén után az érintetteknek még öt napig maszkot kell viselniük.

Nagy-Britanniában hét napra rövidítették a kötelező karantént azzal a feltétellel, hogy az érintett személynek a hatodik és hetedik napon negatív gyorsteszt-eredményt kell produkálnia, Olaszországban pedig eltörölték a közeli kontaktszemélyekre vonatkozó karantént az oltottak esetében.

A spanyolok és az írek szintén hétnapos karantént vezettek be, legutóbb pedig a francia kormány jelentette be, hogy hétfőtől hét napra rövidül a beoltottak elkülönítésének időtartama, de negatív teszteredménnyel öt nap után is szabadulhatnak a karanténból.

A The New England Journal of Medicine-ben megjelent kutatás szerint a beoltottak átlagosan öt és fél napig, a nem oltottak hét és fél napig képesek továbbadni a koronavírust. Ezek az adatok az alfa és delta variánsokra vonatkoznak, Görögország viszont arra hivatkozik, hogy előzetes adatok szerint az omikron variáns nemcsak enyhébb, de rövidebb lefolyású is.

Ugyanakkor, mint a Politico írja, Londonban pénteken már több városi vasútvonalon kimaradtak járatok, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat adatai szerint pedig december 26-án 24 632 kórházi alkalmazott nem tudta felvenni a munkát koronavírusos megbetegedés vagy karantén miatt.

Nyitókép: A koronavírus omikron variánsának mintáit készítik elő szekvenálásra a dél-afrikai Elandsdoornban – Fotó: MTI/AP/Jerome Delay

#Külföld#koronavírus#omikron#karantén#covid

Címlapról ajánljuk