Külföld

Putyin felhívta Bident, és figyelmeztette, „óriási hiba” lenne újabb szankciókat kivetni Moszkvára

rtl.hurtl.hu

2021. december 31. 7:21

Az orosz és amerikai államfő majdnem egy órán át beszélt az ukrán krízisről. 

Ötven perces telefonbeszélgetést folytatott csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök és Joe Biden amerikai elnök az ukrán krízisről – jelentette a nemzetközi sajtó. A beszélgetést az orosz államfő kezdeményezte, aki arra figyelmeztette Bident, hogy „óriási hiba” lenne újabb szankciókat kivetni Oroszországra, és egy ilyen lépés a két atomhatalom közötti kapcsolat „teljes felbomlását” okozná.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki elmondta, hogy Biden „egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei határozott lépéseket fognak tenni, ha Oroszország újabb területeket száll meg Ukrajnában”. Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő a telefonhívás után az amerikai sajtónak kijelentette, hogy Moszkva „súlyos árat fizet, és komoly következményei lesznek”, ha folytatta agresszióját.

A névtelenséget kérő tisztségviselő szerint a két fél „komoly és érdemi” beszélgetést folytatott, ami megalapozta a jövőbeli diplomáciai tárgyalások alaphangját, de részleteket nem árult el, arra hivatkozva, hogy az orosz féllel ellentétben nem a nyilvánosság előtt tárgyalnak. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója az orosz sajtónak nyilatkozva közölte, hogy Putyin elégedett volt a beszélgetéssel, ami a jellemzése szerint jó alapot teremtett a jövőbeli tárgyalásokhoz.

Amerikai és orosz tisztségviselők januárban Genfben kezdenek tárgyalásokat az ukrajnai helyzet megoldásáról.

Nyitókép: Joe Biden amerikai  és Vlagyimir Putyin orosz elnökről a Genfi-tó partján lévő La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon, 2021. június 16-án. Fotó: MTI / AP / Patrick Semansky

#Külföld#oroszország#egyesült államok#ukrajna#joe biden#vlagyimir putyin#telefonbeszélgetés#diplomácia

Címlapról ajánljuk