Külföld

Asraf Gáni volt elnök: Amikor felkeltem, még nem sejtettem, hogy ez lesz az utolsó napom Afganisztánban

rtl.hurtl.hu

2021. december 30. 14:25

Azt mondta, azért menekült el, hogy ne pusztítsák el a tálibok Kabult.

Amikor reggel felkelt, még nem is sejtette, hogy ez lesz az utolsó napja Afganisztánban, emlékezett vissza Asraf Gáni, aki az augusztusi tálib előretörésig volt az ország elnöke, és augusztus 15-én el is menekült az országból.

A politikus a BBC rádióműsorában beszélt Sir Nick Carter tábornokkal, az Egyesült Királyság volt védelmi vezetőjével. A távozás napjának reggelén a tálibok megígérték Gáninak, hogy nem lépnek be Kabulba. „Két órával később viszont nem ez volt a helyzet” – mondta.

A talibán két különböző frakciója is felé tartott, így úgy döntött, elküld sok hozzá közel álló embert a városból – köztük a feleségét és a védelmi tanácsadóját. Ő még maradt, és az őt a védelmi minisztériumba szállító autóra várt.

Az autó azonban nem jött meg: helyette viszont a tanácsadója tért vissza a biztonsági főnökével, akik azt mondták neki, hogy menekülnie kell, mivel „mindenkit megölnének”, ha maradna.

Mindössze két percet kapott arra, hogy útnak induljon, és csak a repülőgépen döbbent rá, hogy el kell hagynia Afganisztánt. Több helyi és külföldi kommentátor is élesen kritizálta ekkor Gánit azért, mert a távozás mellett döntött – köztük volt a saját alelnöke, Amrullah Saleh, aki „szégyenteljesnek” nevezte a távozását. Gáni elenleg az Egyesült Arab Emírségekben él.

Nyitókép: Asraf Gáni – Fotó: Wikimedia Commons

#Külföld#afganisztán#ghani#elnök#menekülés#kabul#tálibok

Címlapról ajánljuk