Külföld

Több európai országban is szigorítanak az omikron miatt

rtl.hurtl.hu

2021. december 28. 9:34

Németországban az oltatlanokat korlátozzák, Görögországban a vendéglátóipari egységeket. 

Németország összes tartományában életbe léptek az omikron koronavírus-variáns terjedésének lassítását szolgáló járványügyi korlátozások kedden, írta meg az MTI.

A legfontosabb új szabály szerint legfeljebb tíz ember vehet részt családi eseményen vagy egyéb magánrendezvényen, ha beoltatták magukat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen, vagy igazoltan átestek a fertőzésen. 

Az oltatlanok csak a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.    

Az éjszakai szórakozóhelyeket határozatlan időre bezárták, a tömegrendezvények elmaradnak – így helyszíni közönség nélkül tartják meg a  sportversenyeket is –, és szilveszterkor tilos a gyülekezés és a tűzijátékozás közterületen. Az új korlátozások kiegészítik az eddigieket, amelyek az oltatlanokat sújtották, így például kitiltották őket a közösségi élet zárt térben zajló eseményeiről és a kiskereskedelemből, kivéve az alapellátást biztosító boltokat.

Franciaországban kötelező lesz a home office

A BBC cikke szerint az omikron-variáns terjedése miatt szigorúbb korlátozásokat vezettek be Franciaországban is. Januártól kötelező legalább heti három napot otthonról dolgozni azokat, akik ezt meg tudják oldani. Beltéri eseményeken nem lehetnek többen kétezer, kültérieken 5000 főnél. A szórakozóhelyek zárva maradnak, tilos lesz az étel- és italfogyasztás a közösségi közlekedés járművein.

Január 3-ától Görögországban éjfélkor be kell zárniuk a vendéglátóipari egységeknek, egy asztalnál pedig legfeljebb hatan ülhetnek majd. A bárok és éttermek nem szolgálhatnak ki álló vendégeket, ha mégis megteszik, betiltják a zeneszolgáltatást a renites egységekben. 

Nyitókép: Michael Probst / AP / MTI

#Külföld#koronavírus#németország#franciaország#korlátozás#oltás

Címlapról ajánljuk