Külföld

Meghalt a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, dél-afrikai érsek

rtl.hurtl.hu

2021. december 26. 8:35

Kilencven éves korában meghalt a dél-afrikai apartheid-rendszer elleni kiállása miatt világhírűvé vált anglikán egyházi vezető, emberi jogi aktivista.

Cyril Ramaphosa elnök közölte, hogy az érsek halála „egy újabb fejezete a gyásznak, amelyben nemzetünk búcsúzik a jeles dél-afrikai nemzedék újabb tagjától" – számolt be a BBC News.

Azt mondta, hogy Desmond Tutu „a felszabadult Dél-Afrikát” segített örökül hagyni. Tutu az ország egyik legismertebb alakja volt hazájában és külföldön.

Az apartheidellenes ikon, Nelson Mandela kortársa volt, a mozgalom egyik kulcsfigurája, aki segített véget vetni a faji szegregáció és diszkrimináció politikájának, amelyet a fehér kisebbség által uralt kormány a dél-afrikai fekete többség ellen 1948-tól 1991-ig folytatott.

1984-ben kapott Nobel-békedíjat az apartheid rendszer felszámolásában játszott szerepéért.

Tutu halála néhány héttel azt követően történt, hogy az apartheid-korszak utolsó dél-afrikai fehér elnöke, Frederik Willem de Clerk 85 évesen meghalt.

Ramaphosa elnök kijelentette, hogy Tutu ikonikus spirituális vezető, apartheidellenes aktivista és globális emberi jogi harcos volt.

Úgy jellemezte őt, mint „páratlan hazafit, az elvek és a pragmatizmus élharcosát, aki értelmet adott annak a bibliai belátásnak, hogy a hit halott cselekedetek nélkül".

Rendkívüli intellektusú, feddhetetlen és legyőzhetetlen ember volt az apartheid erőivel szemben, ugyanakkor gyengéd és együtt érző azokkal, akik elnyomást, igazságtalanságot és erőszakot szenvedtek el hazájában, valamint az elnyomottakkal szerte a világon 

– fogalmazott a dél-afrikai elnök búcsúbeszédében.

Nyitókép: Desmond Tutu beszél a 85. születésnapja alkalmából tartott rendezvényen a St. Georges Katedrálisban, a dél-afrikai Fokvárosban, 2016. október 7-én. fotó: EPA/NIC BOTHMA

#Külföld#desmond tutu#dél-afrika#apartheid#anglikán#érsek

Címlapról ajánljuk