Külföld

Bevallotta a holland miniszterelnök, hogy hibát követett el a koronavírus-járvány kezelésében

rtl.hurtl.hu

2021. december 24. 14:49

Mark Rutte szerint túlságosan bízott az emberek saját felelősségtudatában.

Mark Rutte holland miniszterelnök pénteken, a Telegraaf című holland napilapnak adott interjúban elismerte, hogy kormánya hibákat követett el a koronavírus elleni védekezés stratégiájában. Véleménye szerint a legnagyobb hiba az volt, hogy nem kezdték el korábban az emlékeztető oltás beadását népszerűsítő kampányt.

Rutte kijelentette: a kritikusoknak igazuk van, amikor azt mondják, hogy Hollandia hamarabb is elkezdhette volna az emlékeztető oltások beadását. A holland kormányfő szerint a novemberi intézkedéscsomag „nem volt elég kemény”, de az egy héttel ezelőtt, szombaton bevezetett intézkedések már megfelelők lehetnek a járvány visszaszorítására. Arra a felvetésre, hogy a kutatások szerint zuhan a kormány járványügyi stratégiájába vetett bizalom, Rutte azt válaszolta: arra a következtetésre jutott, az embereknek elegük van abból, hogy korlátozások között élnek.

„Hibákat követtem el a kommunikációban is. Kezdetben túl nagy hangsúlyt fektettem az emberek saját felelősségére és túl keveset a kötelező intézkedésekre.”

– közölte Rutte, aki szerint nem tudta kellőképpen meggyőzni az embereket az alapvető szabályok betartásának szükségességéről sem.

Hollandiában a koronavírus omikron változatát egyre nagyobb arányban mutatják ki az új fertőzöttek között. Főként Amszterdamban terjed, ahol a koronavírus-fertőzések közel felét okozza, ami tizenkétszeres növekedést jelent az elmúlt nyolc nap alatt. Az omikron az ország többi részén a fertőzések 10-15 százalékát tette ki a múlt héten.

A legfrissebb napi adatok szerint a koronavírus-fertőzöttek száma kise mértékben csökken Hollandiában, naponta átlagosan 13 460-an fertőződnek meg, ami 1 százalékkal maradt el a múlt heti adatoktól. Naponta átlagosan 179 beteg kerül kórházba, miközben a kezeltek száma 94-gyel, 2275-re csökkent. Ez egy hónapja a legalacsonyabb érték. A járvány kezdete óta 3 071 594-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 21 085-en haltak meg a szövődményekben Hollandiában.

Nyitókép: Mark Rutte ügyvivő holland kormányfő a koronavírus-járvány megfékezésével kapcsolatos intézkedésekről szóló parlamenti vita megkezdése előtt Hágában 2021. december 21-én. – Fotó: Sem Van Der Wal / EPA-ANP / MTI

#Külföld#koronavírus#hollandia#miniszterelnök#mark rutte

Címlapról ajánljuk